m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са сталном представницом УНДП у Србији Франсин Пикап о циљевима и наредном петогодишњем програму који ова организација остварује у Србији.

Председница владе истакла је да је УНДП организација која пружа подршку и помоћ Србији у свим важним и осетљивим питањима која се тичу искорењивања сиромаштва и незапослености, побољшања енергетске ефикасности и заштите животне средине, као и унапређења родне равноправности и положаја мањинских група, у циљу развоја демократије и владавине права.

Представљајући будуће планове, стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап оценила је да су демографске промене препознате као највећи изазов са којим се суочавају, не само Србија, већ и земље региона. С обзиром на то, како је објаснила, депопулациона политика ће бити најважнија тема којој ће ова организација, у сарадњи са владом и надлежним институцијама, посветити највише пажње у предстојећем периоду.

У питању је, како је навела, потпуно нови приступ изазову депопулације који ће бити усмерен на боље остваривање потенцијала људи, стварањем квалитетнијег образовања и могућностима за професионални и лични развој младих, као подршку породицама и старијој популацији.

Наводећи проблем демографије као један од највећих изазова са којима се наша земља суочава, премијерка Брнабић је навела да је важно не само  стварање могућности да млади остану и живе у својој земљи, већ и омогућити повратак наше дијаспоре. Како је истакла, у том циљу је покренут је и програм “Тачка повратка” која омогућава сталну комуникацију са Србима у дијаспори и доступне информације везане за повратак и другу сарадњу са државом и људима који живе у Србији.

Приоритети којима је посвећена ова влада је улагање у образовање на којем ће се заснивати будућа економија, као и дигитална трансформација и информационе технологије, у циљу стварања модерне државе и друштва за будуће генерације.

Пикап је похвалила успех постигнут на пољу дигитализације, чији бенефити се нарочито осећају током епидемилошке кризе и истакла да је следећи корак охрабривање и едуковање грађана да користе њене погодности, пре свега, старије популације.

Она је захвалила на досадашњем заједничком раду са Владом Србије и изразила уверење да ће одлична сарадња бити настављена и током новог петогодишњег плана.

Београд,

  1. мај 2021. године

Komentari