m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић поручио је, током обиласка почетка радова на изградњи постројења за пречишћавање воде за пиће у Кикинди, да данас почиње решавање вишедеценијског проблема водоснабдевања грађана Кикинде.

Момировић је нагласио да је Влада Србије препознала значај улагања у овим областима и ангажовала значајна финансијска средства, којим су обухваћени и пројекти изградње комуналне инфраструктуре финансирани из билатералне сарадње са Немачком.

Министар је додао да, иако је решавање квалитета воде за пиће најважнији инвестицини приоритет у Кикинди, у току је и завршна фаза пројектовања за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач захвалио се министру Момировићу, Немачкој развојној банци у Србији (KfW) и извођачима, који заједничким снагама треба да заврше посао, како би грађани Кикинде добили пијаћу воду.

Почетку радова на изградњи фабрике за пречишћавање воде присуствовао је и директор Немачке развојне банке у Србији Рудигер Хартман који је истакао да Немачка развојна сарадња, као и KfW, остају посвећени промовисању Зелене агенде у Србији и развоју и унапређењу квалитетних комуналних услуга.

Укупна вредност инвестиције износи 10,2 милиона евра, од чега је шест милиона евра субвенционисани зајам Немачке развојне банке,  док је остатак од 4,2 милиона евра (који укључује и ПДВ) обезбедила Влада Србије из буџетских средстава, а завршетак изградње ове инвестиције планиран је за крај 2023. године.

Момировић је, након обиласка почетка радова на изградњи овог пројекта, разговарао са градоначелником Кикинде на тему изградње будућег ауто-пута од Кикинде до Сомбора.

Будућа путна комуникација Бачки Брег – Наково, у дужини од 175 километара, повезаће граничне прелазе Србије са Румунијом и Мађарском и биће најбржа веза између Кикинде и Сомбора, односно омогући ће везу Бачке и Баната са Централном и Западном Србијом путем ауто-пута Београд–Суботица.

 

Кикинда,

  1. март 2022. године

photo credit MGSI Đ.K.

Komentari