m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председавајућом Организацији за европску безбедност и сарадњу и министарком спољних послова Краљевине Шведске Ан Линде о приоритетима шведског председавања ОЕБС, као и наставку европских интеграција Србије, владавини права, медијским слободама и борби против организованог криминала.

На састанку, којем су присуствале и министарка правде Маја Поповић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Ан Линде је истакла да је Србија постигла напредак у реформама, али да је и даље неопходно радити на њиховој даљој имплементацији. На том путу, Србија има апсолутну подршку организације којом председава, нагласила је Линде.

Премијерка Брнабић истакла је подршку приоритетима шведског председавања ОЕБС-ом. Говорећи о реформским процесима, пренела је личну посвећеност у раду на пољу слободе медија и безбедности новинара и нагласила да је грађење међусобног поверења циљ који је могуће достићи.

Говорећи о уставним променама, премијерка је саговорници пренела да су Уставни амандмани у скупштинској процедури, а да се завршетак читавог процеса, који је подразумевао и широку јавну расправу, уз претходно уважене примедбе Венецијанске комисије, очекује до краја године.

Када је реч о европским интеграцијама, премијерка Брнабић замолила је за подршку Шведске за отварање кластера у преговарачком процесу. То би био добар сигнал за грађане Србије, када је реч о приступању Европској унији, истакла је премијерка.

Линде је указала да је Србија добро одреаговала на изазове током пандемије корона вируса и похвалила донацију вакцина земљама у региону.

Када је реч о економији, саговорница премијерке Брнабић је додала да је Шведска инвеститор који у Србији све више улаже, да су билатерални односи добри и да, такође, подржава дијалог Београда са Приштином уз посредство ЕУ.

 

Београд,

  1. мај 2021. године

Komentari