m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / February 6.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСАОПШТЕЊЕ Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде

САОПШТЕЊЕ Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде

 

САОПШТЕЊЕ

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић обишла је са  шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелеом Жиофреом Дирекцију за националне референтне лабораторије (ДНРЛ) у Батајници, у коју је у претходном периоду уложено укупно 9,7 милиона евра из фондова ЕУ.

Танасковић је том приликом истакла да у ДНРЛ постоји много примера дугогодишње успешне сарадње Делегације ЕУ у Србији и Министарства пољопривреде, те да су уз помоћ ЕУ, отворени „нови хоризонти“ развоја те дирекције.

Министарка се захвалила на помоћи коју је ЕУ у претходном периоду пружила Србији кроз ИПА и фондове двоструке намене, кроз које је до сада спроведено 74 пројекaта везаних за безбедност хране у Србији, односно поглавље 12, имплементираних у оквиру пет транши у укупном износу од 8,5 милиона евра.

Танасковић је изјавила да у поглављу 12, које је уједно и једно од најобимнијих и најкомпликованијих у целом преговарачком процесу, раде на испуњавању мерила и то пре свега на усклађивању са ЕУ законодавством, док смо истовремено завршили процес класификације прехрамбених објеката и објеката који рукују споредним производима животињског порекла.

Када је реч  о самој Националној стратегији, са пратећим Акционим планом урађен је други нацрт за који се ЕК изјаснила да је текст задовољавајући, навела је Танасковић на састанку са представницима Делегације ЕУ коме је присуствовала и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Танасковић је изразила наду да ће Србија и ЕУ добру трговинску сарадњу развијати и у наредном периоду, уз повећање извоза производа са додатном вредношћу, у чему ће, како је истакла, помоћи и лабораторија која гарантује безбедност хране.

ЕУ свакако представља најзначајнијег спољнотрговинског партнера Србије на чијем тржишту је у претходној години завршило 55 одсто вредности извoзa пoљoприврeдно-прехрамбених прoизвoдa Србиje, подсетила је Танасковић.

Жиофре је нагласио да је овај суфицит на српској страни достигао историјски максимум 2021. године од 688 милиона евра и указао да је позитиван тренд у извозу  настављен и у овој години. Амбасадор је истакао да Србија има значајне користи од трговине храном и пољопривредним производима са ЕУ и указао да је ова грана главни сектор помоћи ЕУ Србији, као и да је ЕУ већ ставила Србији на располагање 175 милиона евра кроз ИПАРД II програм. Амбасадор је рекао да је поносан што је у овој институцији која је изграђена и опремљена заједничким напорима ЕУ и Србије.

Према његовим речима Дирекција је већ одиграла кључну улогу током пандемије ковида 19 када је помогла у поступцима тестирања и биће ту и у случају било какве будуће епидемије изазване храном или сличне кризе. Амбасадор је навео да ДНРЛ служи и томе да будемо сигурни да је млеко које пијемо безбедно и да су „деца која ујутру попију чашу млека пре поласка у школу безбеднија захваљујући овој лабораторији“.

Жиофре је закључио да је ово одличан пример колико је помоћ ЕУ важна у свакодневном животу људи у Србији, да у великој мери наше здравље зависи од хране коју производимо и конзумирамо, а да су лабораторије попут ове гаранција безбедности.

 

Београд,

  1. новембар 2022.

 

 

Autor fotografija je Kristina Đerić, MPŠV

Komentari