m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHСАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Бања Лука, 17.05.2021. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и министар здравља Републике Србије Златибор Лончар одржали су данас у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, билатерилни састанак након заједничне сједнице влада Републике Српске и Републике Србије.

Током разговора министар Шеранић је захвалио министру Лончару и Влади Републике Србије за несебичну и братску подршку коју су изказали здравственом систему Републике Српске у периоду борбе против пандемије вируса корона. Уједно, министар Шеранић је честитао Републици Србији и њеном руководству на одличној организацији процеса вакцинације становништва против COVID-19, у коју је и сам имао прилику да се увјери, посебно захваливши за пружену руку подршке Републици Српској и организацију вакцинације у Србији за запослене у здравственим установама и установама социјалне заштите из Републике Српске.

 

Посебна пажња током састанка посвећена је изазовима са којима ће се здравствени системи суочити након пандемије вируса корона, што се првенствено односи на пружање редовне здравствене заштите за грађане, опремање болница и унапређење здравствених услуга када се здравствене установе, у пуном капацитету, врате редовном начину рада.

 

Такође, министри су размијенили мишљења о томе како наградити младе љекаре који су се пожртвовано и професионално ангажовали у ковид одјељењима током пандемије.

 

Разговарано је и о изазовима у вези са обезбјеђивањем адекватних сертификата који ће грађанима бити потребни ради несметаног кретања, посебно у иностранство.

 

Констатовано је и да је Фонд здравственог осигурања Републике Српске исплатио сва дуговања за пружене здравствене услуге грађанима Републике Српске у Србији, у складу са Споразумом о сарадњи из области здравственог осигурања.

 

За наредни период договорено је јачање сарадње ова два министарства, као и посјета министра Алена Шеранића Министарству здравља Србије.

 

Komentari