m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHСАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум: 20.4.2022.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић састала се данас (20.4.2022.године) у свом кабинету са начелником општине Мркоњић Град Драганом Вођевићем и в.д. директорa ЗП „Хидроелектране на Врбасу“ а.д. Мркоњић Град  Гораном Милановићем.

Милановић је упознао министра Голић да ЗП „Хидроелектране на Врбасу“  планирају изградњу соларне електране “Ада поље”, на лијевој обали ријеке Врбас, на удаљености од око 2 km низводно од бране ХЕ „Бочац“. Он је нагласио да би соларни панели дали могућност балансиране производње електричне енергије, посебно љети, у вријеме нижег водостаја.

Министар Голић је поздравила намјеру да се инвестира у овај вид производње енергије и нагласила да ће Министарство „Хидроелектранама на Врбасу“пружити максималну подршку у оквиру својих надлежности.

На састанку се разговарало и о проблему плутајућег отпада који се сакупља у акумулацији ХЕ Бочац.  Горан Милановић је обавијестио министра Сребренку Голић да је тренутно ситуација задовољавајућа и да је посебан акценат у чишћењу стављен на локацију Црна ријека. Министар Голић је истакла да се проблем плутајућег отпада мора рјешавати системски у цијелом сливу Врбаса, јер највећи дио отпада долази из федералних општина у горњем току ријеке, а задржавање, чишћење и даље управљање овим отпадом финасирају субјекти из Републике Српске.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић је упознао министра Голић да је расписан јавни позив младим брачним паровима за подношење захтјева за куповину прве некретнине у стамбеном објекту „ Зграда за младе брачне парове“, као и да је планирана изградња отвореног базена између два стадиона, у оквиру уређења спортско-рекреативне зоне Луке. Такође, у овој години је планирано асфалтирање 6 километара сеоских путева. Он је рекао да је општина Мркоњић Град прошлу годину завршила са суфицитом у буџету и да је циљ да се на подручју ове општине заустави одлазак становништва: „У овом тренутку на бироу за запошљавање у Мркоњићу нема ни једног машинског, грађевинског ни инжињера архитектуре, као ни доктора медицине које бисмо запослили као приправнике. Зато чинимо све да обезбиједимо услове да нам се млади по завршетку факултета радо врате и дају свој допринос даљем развоју општине“, истакао је начелник Вођевић.

 

Служба за односе с јавношћу

 

Komentari