m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHСАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Бања Лука, 20.04.2022. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Срспке Ален Шеранић посјетио је данас Специјалну болницу за психијатрију Соколац и Завод за форензичку психијатрију Соколац, гдје је разговао са руководствима ових установа.

Међу темама разговора били су планови за унапређење рада установа, побољшање услова за пружање услуга пацијентима, као и начини пословања ових установа. Наглашено је да обје установе добро функционишу, те да им Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске пружа подршку у превазилажењу потешкоћа са којима се у раду сусрећу.

Током разговора са директором Специјалне болнице за психијатрију Соколац Драганом Булајићем, министар Шеранић је нагласио да је пројектом реконструкције, изградње и опремања објеката четири установе за збрињавање лица са менталним потешкоћама у Републици Српској, који реализује Министарство здравља у социјалне заштите Републике Српске, планирана реконструкција и осавремењивање објеката ове болнице.

– С обзиром на то да имамо завршену пројектну-техничку документацију која је недавно предата установама, иде се у даље процедуре за реализацију овог пројекта  на којем радимо у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе и Развојним програмом Уједињених нација. Важно је било да разговарамо и о начину рада са пацијентима у овој установи, као и едукацији кадра, односно унапређењу квалитета рада медицинских техничара и плану специјализација и супсепцијализација, а што је подједнако важно за рад овакве установе – рекао је министар Шеранић.

Са директором Завода за форензичку психијатрију Соколац Бојаном Копривицом министар Шеранић је разговарао о функционисању ове установе која је од почетка године прешла на трезорски систем пословања и првим искуствима које у том погледу имају, као и примјени Закона о заштити менталног здравља и унапређењу услуга за пацијенте.

Министар Шеранић је поручио да ће Завод и даље имати пуну подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у реализацији планова ка проширењу услуга и побољшању услова лијечења, а корак напријед у реформи области менталног здравља јесте и нови Закон о менталном здрављу и Стратегија развоја менталног здравља у Републици Српској.

 

Одсјек за односе с јавношћу

 

Komentari