m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHСАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум: 31. 3. 2022. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић разговарала је извршним директором Удружења грађана за промоцију  образовања Рома „Отахарин“ Драганом Јокановићем и са представником  швајцарског Каритаса Елмом Ћурулијом о  тренутном положају и значају наставка укључивања Рома у васпитно-образовни систем  Републике Српске.

„Министарство просвјете и културе кроз своје активности води рачуна о националним мањинама и због тога смо новим Нацртом Закона о основном васпитању и образовању дефинисали да ће дјеца ромске националности и других националних мањина, која не говоре језике конститутивних народа, имати могућност да од школе добију асистента, са потребним језичким компетенцијама, који ће им омогућити квалитетније укључивање и праћење васпитно-образовног процеса по важећем наставном плану и програму за основне школе. На основу прикупљених информација препознали смо да дјеца ромске нациоланости не напуштају школовање само због материјалног статуса већ и због неразумијевања службених језика конститутивних народа и због тога је наш циљ да кроз усвајање новог законског рјешења отклонимо и тај изазов са којим су се суочавала дјеца припадника националних мањина на почетку школовања“, рекла је помоћник министра Наташа Цвијановић.

Она је додала да је тренутно само у основним школама око 400 деце ромске националности, те да је важно да се кроз квалитетне пројекте и сарадњу са цивилним сектором и заинтересованим донаторима настави са активностима које ће дати допринос повећавању броја дјеце ромске националности у школама.

Представници Удружења грађана за промоцију  образовања Рома „Отахарин“ и  представник  швајцарског Каритаса упознали су помоћника министра Наташу Цвијановић са пројектима које планирају спроводити до 2025. години, а за које је потребна подршка  Министарства просвјете и културе. Они су  исказали заинтересованост за потписивање протоколо о сарадњи  на основу којег ће, кроз заједничке пројекте и активности, наставити са укључивањем Рома у васпитно-образовни процес у Републици Српској.

 

Одјељење за односе са јавношћу

 

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ – БИРО ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Komentari