m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHСаопштење за јавност – МПШВ РС

Саопштење за јавност – МПШВ РС

Датум: 17.05.2021. године

САОПШТЕЊЕ

 

На маргинама 11.Сједнице Влада Републике Србије и Републике Српске, у Источном Сарајеву одржан је састанак министара пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бориса Пашалића и Бранислава Недимовића.

Оба министра су констатовала да су и поред отежаних услова сарадње усљед појаве пандемије вируса COVID 19, између двије сједнице влада реализоване бројне активности на реализацији Протокола и Споразума о сарадњи између два министарства, као и активности дефинисане Записником са Десете заједничке седнице Владе Републике Србије и Владе Републике Српске.

 

Министри су такође констатовали да већина договорених активности и даље остаје приоритетна, а нарочито активности у области противградне заштите у региону Подриња, јачања капацитета сјеменске производње у Републици Српској, сарадње између Управе за аграрна плаћање Републике Србије и Агенције за аграрна плаћања Републике Српске, унапређења пољопривредног задругарства Републике Српске, као и даљег јачања и развоја сарадње у области органске производње.

 

У области ветеринарства договорена је сарадња на имплементацији мјера флексибилности у објектима малог капацитета и традиционалној производњи, као и заједничка израда Планова хитних мјера и размјене искустава са терена код појаве заразних болести.

 

У области водопривреде договорен је наставак сарадње на провођењу пројекта „Програм за интегрисани развој коридора реке Саве и Дрине“, који се финансира из средстава Свјетске банке, те наставак сарадње између хидрометеоролошких завода Републике Србије и Републике Српске.

 

У области шумарства разговарано је o унапређењу сарадње у области прераде дрвета, као и унапређења производње садног материјала брзорастућих врста шумског дрвета и подизања плантажа у инундационим зонама Републике Српске кроз сарадњу са ЈПШ „Шуме Републике Српске“, а.д. Соколац, ЈУ Воде Српске и Института за низијско шумарство из Новог Сада.

 

Министри су договорили и признавање националне ознаке Србије за органску производњу и органске производе Републике Српске као пуноважне ознаке на тржиштима Србије и Српске.

 

 

Komentari