m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHСаопштење за јавност – МПиК

Саопштење за јавност – МПиК

Датум:10.05.2021. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Наставни процес у свим основним школама у Републици Српској биће завршен најкасније до 18. јуна, а у средњим до 8. јуна и неће доћи до промјене начина извођења наставе до краја наставне године, констатовано је на данашњем састанку који је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала онлајн са предсједницима актива директора основних и средњих школа, директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем и директорм Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Бојаном Ђенићем.

Током састанка, такође, је констатовано је да је на најбољи и једини могући начин организовано извођење наставе у датим околностима, као и да су сви у овом процесу дали свој максимум.

Министар Наталија Тривић упознала је предсједнике актива директора да се у континуитету прикупљају спискови заинтересованих радника у просвјети и култури за вакцинисање, које је планирано у предстојећем периоду, а према плану вакцинације Института за јавно здравство Републике Српске. То ће бити од нарочите важности с обзиром на настојања да од септембра буде редовно одвијање наставе као што је било и прије појаве пандемије корона вируса.

Још једном је потврђено да ове године неће бити организована експериметнална мала матура, као и да ће бити затражено мишљење Института за јавно здравство у вези са извођењем  екскурзија и школа у природи.

Истакнуто је да је завршен приручник за наставнике за предмете од националног значаја који ће бити примјењиван у наредној школској години и наглашено да ће ученици прве тријаде у наредној школској години имати  могућност примјене дигиталних садржаја/уџбеника, као и да ће Влада обезбиједити бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда, свако треће и наредно дијете из вишечланих породица свих разреда основе школе, одличне ученике из вишечланих породица, те побједнике такмичења. Такође, Завод за уџбенике и наставна средства ради на ревизији и адаптацији постојећих уџбеника, прегледу садржаја, а у складу са Правилником о стандардима уџбеника за основне школе.

Министар Наталија Тривић напоменула је да се ради на изради Стратегије развоја образовања за 2021-2030. Године.

Републички педагошки завод је представио нови Наставни план за основно васпитање и образовање, те реформу гимназија. До краја мјесеца биће објављен Конкурс за упис ученика у прве разреде средњих школа у школску 2021/22. годину, а и ове године биће стипендирани ученици првог разреда који се одлуче за дефицитарна занимања.

Komentari