m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHСаопштење за јавност МЗСЗ – посјета Будимпешти

Саопштење за јавност МЗСЗ – посјета Будимпешти

Бања Лука, 11.05.2021. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима боравио је данас у званичној посјети Министарству људских ресурса Мађарске у Будимпешти, гдје је разговарао са министром Миклошом Кешлером.

 

Разговору је присуствовала и амбасадорка Босне и Херцеговине у Мађарској Биљана Гутић-Бјелица, која је пружила значајну подршку у организацији овог сусрета.

 

Разговарајући о изазовима и досадашњим искуствима када је у питању епидемиолошка ситуација и сузбијање ширења вируса корона, саговорници су констатовали да је кретање епидемије у Републици Српској и Мађарској било врло слично, те истакли важност вакцинације за њену контролу.

 

– Имали смо прилику да разговарамо о процесу вакцинације, у чему је Мађарска далеко напредовала, усљед испорука вакцина Спутњик В из Русије и Синофарм из Кине. Велику захвалност имамо према Мађарској за помоћ коју су нам пружили, јер су једина земља Европске уније која је одобрила кориштење ових вакцина кроз своју регулаторну агенцију, а њихови сертификати су у многоме помогли и нама за додјелу рјешења о интервентном увозу ових вакцина у Републику Српску – истакао је министар Ален Шеранић.

 

Током састанка наглашен је изузетан значај подршке коју Мађарска континуирано пружа Републици Српској, од почетка пандемије вируса корона, а министар Шеранић изразио је захвалност свом мађарском колеги, као и премијеру Виктору Орбану и министру иностраних послова Мађарске Петеру Сијарту.

 

Министар Шеранић је изразио наду и за успостављање сарадње са Мађарском у областима медицине као што су онкологија и хируршка онкологија, кроз размјену искустава и кадра, као и за скорашњу посјету министра Кешлера Републици Српској и неким од њених најзначајнијих здравствених установа, о чему је, такође, разговарано током састанка.

 

 

Одсјек за односе с јавношћу

Komentari