m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / November 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoРужић разговарао са Фабианом Салвиолијем

Ружић разговарао са Фабианом Салвиолијем

САОПШТЕЊЕ

 

Министар просвете Бранко Ружић разговарао је данас са специјалним известиоцем Уједињених нација за истину, правду и репарацију Фабианом Салвиолијем.

Министар је током разговора навео да Србија негује културу сећања и упознао саговорника са програмима по којима раде школе у Србији, а у оквиру којих се промовишу људска права, толеранција и различитост.

„Ти програми су исходно оријентисани и обезбеђују развој међупредметних компетенција, од којих је једна Одговорно учешће у демократском друштву. Такође, учествујемо у различитим пројектима, као што су Квалитетно образовање за све, Савета Европе, пројекат „Јачање интеркултуралних пракси у културолошки разноврсним школама и многи други“, рекао је министар.

Ружић је навео да је потписан споразум Министарства просвете и Музеја жртава геноцида у Београду, са којим постоји сарадња на теме изучавања Другог светског рата, Холокауста, геноцида и неговања културе сећања.

„Недавно смо прихватили иницијативу да ученици основних и средњих школа на екскурзијама посећују стратишта и на тај начин негују културу сећања. Оно за шта се залажем је да се само води рачуна о наративу, односно прилагођености дечијем узрасту“, рекао је министар.

Он је навео и да је Министарство просвете  унапредило законодавни оквир у области превенције и заштите од дискриминације, као и да се у тој области спроводе обуке за наставни кадар.

Састанку је присуствовала и Бренда Вуковић из Канцеларије високог комесара за људска права из Женеве.

 

Београд,

  1. новембар 2022. године

Komentari