m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHРеаговање – МФ

Реаговање – МФ

Датум: 12.04.2022.

САОПШТЕЊЕ

 

МЈЕРЕ ЗА УБЛАЖАВАЊЕ НЕГАТИВНИХ ПОСЉЕДИЦА ИНФЛАЦИЈЕ СУ КРЕИРАНЕ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА СРПСКЕ

 

Министарство финансија Републике Српске демантује неистините тврдње предсједника Српске демократске странке Мирка Шаровића да власти из Републике Српске и БиХ терет кризе пребацују на грађане, имајући у виду да су мјере Министарства финансија и Владе Републике Српске креиране у интересу грађана Српске и имају за сврху њихово растерећење и сузбијање негативних посљедица инфлације.

Подсјећања ради, Народна скупштина Републике Српске је 18.03.2022. године, на приједлог Владе Републике Српске, усвојила Информацију о мјерама у области области индиректних пореза за ублажавање негативних ефеката инфлације. У складу са усвојеним закључцима, у процедуру усвајања у Парламентарној скупштини БиХ је упућен Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ), којим би била дефинисана снижена стопа пореза на додатну вриједност од 0 одсто на основне животне намирнице, лијекове, брашно, јестива уља, со, шећер, опрему за новорођенчад и садни материјал, те виша стопа ПДВ-а од 22 одсто на луксузна добра и услуге. Пореска стопа од 17% је најнижа у региону, али се на овај начин настојало реаговати на инфлаторна кретања. Народна скупштина је такође, на приједлог Владе Републике Српске усвојила закључак о упућивању у парламентарну процедуру на нивоу БиХ Приједлог закона о акцизама, којим се предлаже измјена члана 17 закона, на начин да износи акциза за нафтне деривате износе 0 КМ по литри нафтног деривата.

Република Српска би усвајањем ове одлуке усмјерила 111 милиона КМ грађанима Републике Српске како би биле ублажене посљедиње поскупљења, док би акцизама на нафтне деривате подржала грађане са 17,5 милиона марака мјесечно. Министарство финансија Републике Српске и Влада Републике Српске урадили су детаљне анализе вођени искључиво интересом грађана Српске, посебно социјално осјетљивих група који су највише осјетили посљедице инфлације. У нашим пројекцијама, неће бити заустављени пројекти и подршка реалном сектору, а доћи ће до повећања социјалних и борачких давања, плата и пензија.

 

Да садашња опозиција није изгласала пренос надлежности у области акциза и индиректних пореза, грађани Републике Српске би већ имали користи, јер би ови закони још прије мјесец дана били усвојени и ступили на снагу након усвајања у Народној скупштини Републике Српске. С обзиром на чињеницу да су СДС и ПДП гласали за пренос надлежности акцизе и индиректни порези су из надлежности Републике Српске пребачени на ниво БиХ. Самом чињеницом да грађани Републике Српске трпе због њихових погрешних одлука, логично је да странке из опозиције требају да упуте извињење грађанима Републике Српске, јер су Републици Српској ускратили могућност самосталног управљања овим областима.

Из свега наведеног одбацујемо злонамјерне и паушалне тврдње СДС-а уз оцјену да се на овај начин, изношењем неистина у медије, саботирају досадашњи напори за одржање економске стабилности Републике Српске која очигледно неком смета.

 

 

                  МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Komentari