m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHРеаговање – МЕИМС

Реаговање – МЕИМС

Датум: 11.05.2021. године

РЕАГОВАЊЕ

            Сарадња Републике Српске и Руске Федерације је на високом нивоу, како у политичком, привредном, културном тако и у другим аспектима попут здравства, образовања и спорта, о чему говори велики број састанака највиших званичника Републике Српске и Русије, обостраних посјета привредних и политичких делегација и број потписаних споразума са регијама унутар Руске Федерације. Такође, Република Српска је захвална Русији на принципијелном залагању на одбрани ставова Републике Српске у Савјету безбједности Уједињених нација, Савјету за имплементацију мира и бројним другим мјестима. Пријатељство Русије према Републици Српској огледа се и у помоћи коју је руски народ пружио током пандемије вируса корона у виду заштитне опреме и медицинских средстава, те недавним донацијама и приоритетним испорукама вакцина које ни много развијеније земље нису успјеле да обезбједе за своје грађане.

           

            Због свега горе наведеног не можемо, а да не реагујемо на лажне наводе о односима Русије и Републике Српске, од стране народног посланика Небојше Вукановића, који користи скупштинску говорницу за нарушавање односа са пријатељским земљама и народима. Господин Вукановић, вјероватно по инструкцијама које добија од својих дугогодишњих ментора из Сарајева, не види спашене животе због недавне набавке великог броја руских вакцина против вируса корона, не види значај званичне политике Руске Федерације на очувању и заштитити Републике Српске, као ни бројне друге нераскидиве везе српског и руског народа.

 

            У свему овоме значајну улогу на развијању и његовању пријатељских односа са Русијом има Представништво Републике Српске у Руској Федерацији које, без обзира на организоване опструкције политичког Сарајева и његових послушника у Републици Српској, сваким даном својим активностима оправдава своје постојање као и средства која добија из буџета. Ова средства су значајно мања од средстава која добијају амбасаде БиХ у свијету, а које, у већини случајева, раде на штету интереса Републике Српске за разлику од Представништва у Москви које је релевантан саговорник свих институција Руске Федерације.

            Због интереса јавности, користимо ову прилику како бисмо саопштили да папир, који је господин Вукановић помпезно најављивао по федералним медијима, а касније га показао у сали Народне скупштине Републике Српске, представља обичну службену коресподенцију између званичних институцијa. Није у питању тајни већ јавни документ креиран у сврху бољег привредног умрежавања са Русијом и промоције привредника из Републике Српске на сајмовима у Руској Федерацији.

 

                                                                                                                      Служба за односе са јавношћу

 

 

Komentari