m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHПуштен у рад „Паметни систем за детекцију и обавјештење о кориштењу сигурносног појаса и мобилног телефона”

Пуштен у рад „Паметни систем за детекцију и обавјештење о кориштењу сигурносног појаса и мобилног телефона”

Датум:28.05.2021. године

OБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Пуштен у рад „Паметни систем за детекцију и обавјештење о кориштењу сигурносног појаса и мобилног телефона”

Министарство унутрашњих послова Републике Српске пустило је званично у рад ”Паметни систем за детекцију и обавјештење о кориштењу сигурносног појаса и мобилног телефона” који је инсталиран на локацији Лазарево 1, Булевар српске војске на магистралном путу првог реда МИ-108 у Бањалуци, а у оквиру пројекта ”Иновацијски изазов–Бања Лука–град будућности”, чију реализацију подржавају UNDP, Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Град Бања Лука.

Наведени систем детектује некориштење сигурносног појаса и употребу мобилног телефона приликом управљања моторним возилом. Циљ овог пилот пројекта је да се  примјеном паметних технологија унапреди безбједности саобраћаја провођењем превентивних мјера и да се прикупе статистички подаци праћењем прекршаја због невезивања сигурносног појаса од стране возача и/или сувозача и кориштења мобилног телефона од стране возача. Намјера је да се изврши превентивни утицај на свијест грађана, да постану свјесни своје одговорности, те да се на тај начин смањи број саобраћајних незгода и подигне ниво саобраћајне културе.

На основу знања и технологија, реализован је пилот пројекат који за има за циљ превенцију, на начин да грађани добијају упозорење на ЛЕД дисплеју о сљедећем:

  1. коришћењу мобилног телефона од стране возача
  2. некоришћењу сигурносног појаса од стране возача и/или сувозача
  3. дневној статистици детектованих прекршаја.

Наиме, инсталирана камера на поменутој локацији има уграђену аналитику за аутоматско препознавање регистарских ознака, детекцију некориштења сигурносног појаса и коришћење мобилног телефона у вожњи. Систем осим камере има и флеш лампе које служе за освјетљење возила ради квалитетније фотографије и веће тачности. Важно је напменути да лампе блицају на свако возило, а не само возило у прекршају.

Уколико паметна камера евидентира да возач и/или сувозач нису везани или ако возач користи мобилни телефон, на ЛЕД дисплеју  се исписују регистарске ознаке возила у прекршају и упозорење ‘’Вежите појас’’ и/или ‘’Не користите мобилни телефон’’. На овај начин се на лицу мјеста возач, као и други учесници у саобраћају се упозоравају на непоштовање саобраћајних правила које у великој мјери може угрозити животе свих учесника у саобраћају.

Напомињемо да је овај пројекат МУП-а РС изабран као један од десет најбољих у конкуренцији 58 пријављених пројектних идеја по пројекту ”Иновацијски изазов – Бања Лука –град будућности”, који су заједнички покренули UNDP и Град Бањалука, а који је подржан од Министарства за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

Намјера МУП-а Српске да се области безбједности саобраћаја достигну стандарди европски развијених земаља, у којима је нпр. кориштење сигурносног појаса преко 93%.  Према нашим сазнањима у БиХ није реализован ниједан пројекат из области безбједности саобраћаја који користи напредне технологије као што су вјештачка интелигенција, deep learning и отворени подаци, а које су примјењене у овом пројекту МУП-а.

Komentari