m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / December 4.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoПредстављени радни текстови нових правосудних закона

Представљени радни текстови нових правосудних закона

Представљени радни текстови нових правосудних закона

Министарка правде Маја Поповић истакла је данас, на отварању јавне расправе о сету правосудних закона, да ће радни текстови закона у области правосуђа значајно утицати на јачање независности судства и самосталности јавног тужилаштва и подразумевати искључење политике из избора судија, председника судова, јавних тужилаца и главних јавних тужилаца и успоставити бољи систем предлагања, премештаја и престанка њихових функција.

Министарка Поповић оценила је да су грађани, подршком уставним променама, оснажили темеље владавине права и правне сигурности, чиме су створени услови за унапређење заштите људских права, економски развој државе и јачање њених демократских капацитета.

Имајући у виду да је Уставним законом предвиђен рок од годину дана за усвајање сета правосудних закона, Поповић је подсетила да је одмах по проглашењу Акта о промени Устава у Народној скупштини, Министарство започело консултације са Високим саветом судства, Државним већем тужилаца, Врховним касационим судом, Републичким јавним тужилаштвом, Друштвом судија Србије, Удружењем јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, професорима правних факултета, научним сарадницима Института за упоредно право и представницима невладиних организација. Она је навела да се приликом одлучивања о избору чланова радних група, Министарство руководило искључиво критеријумима стручности, професионалности и интегритета и  мотивом да буду укључени они који могу дати највећи допринос за изналажење најбољих нормативних решења. Како је објаснила, и поред притисака појединих невладиних организација и удружења, да њихови представници и руководства уђу у састав радних група, није било могуће укључити све заинтересоване и обезбедити рад са овако великим бројем чланова.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре, који је присуствовао отварању јавне расправе, истакао је да Европска унија снажно подржава озбиљан напор који су Влада Србије, а посебно Министарство правде, са представницима правосуђа и правне струке, уложили у промоцију и инплементацију реформи, које ће Србију значајно приближити европској породици, којој и припада. Он је оценио да су реформе у области правосуђа кључни корак на европском путу Србије, од којег ће велику корист имати и држава Србија и њени грађани.

Захваливши се представницима Европске уније и Савета Европе на подршци у реформи правосуђа, Поповић је позвала све заинтересоване институције и појединце да активно учествују у јавној расправи и допринесу стварању што квалитетнијих правосудних закона.

Након израде законских решења, које су трајале четири месеца, јавности су данас представљени радни текстови: Закона о судијама, Закона о уређењу судова, Закона о Високом савету судства, Закона о јавном тужилаштву и Закона о Високом савету тужилаштва. Новим нормативним актима Високи савет судства је дефинисан као независан државни орган који обезбеђује и гарантује независност суда, судијe, председника суда и судијe поротника, док је Високи савет тужилаштва дефинисан као самосталан државни орган који обезбеђује и јемчи самосталност јавног тужилаштва, Врховног јавног тужиоца, главног јавног тужиоца и јавног тужиоца. Овим органима је, у складу са препорукама Венецијанске комисије из октобра и децембра прошле године, гарантована буџетска самосталност, па ће моћи директно да предлажу средства за свој рад, као и плате носилаца судијске и јавнотужилачке функције. Овим органима су, у складу са Уставом, поверене и нове, знатно веће надлежности ‒ избор свих судија и председника судова, јавних тужилаца и главних јавних тужилаца, као и предлагање кандидата за избор Врховног јавног тужиоца.

Присутнима су се обратили председница Врховног касационог суда Јасмина Васовић, Републички јавни тужилац Загорка Доловац, као и шеф делегације Европске уније у Републици Србији Емануел Жиофре.

 

Београд,

  1. септембар 2022. године

Аутор фотографија: Зоран Николић

Komentari