m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaPolitikaПредседница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид

САОПШТЕЊЕ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид о билатералној сарадњи две земље, дијалогу Београда и Приштине, регионалној сарадњи и процесу европских интеграција.

 

Председница владе истакла је да су процес европских интеграција и очување регионалног мира и стабилности од кључног значаја за Републику Србију и да су мир и стабилност суштински важни за будућност Западног Балкана. Говорећи о важности регионалне сарадње, Брнабић је истакла иницијативу Отворени Балкан као добар пример повезивања свих грађана региона и пре свега младих.

 

Србија је посвећена наставку реформи у области владавине права, а најважнији део тог посла урађен је усвајањем уставних амандмана у јануару ове године, што представља предуслов за јачање независности и самосталности судија и тужилаца, рекла је Брнабић. Додала је да је влада посвећена наставку дијалога и отвореној комуникацији са организацијама цивилног друштва и представницима медија.

 

Помоћница државног секретара Карен Донфрид честитала је на добрим економским резултатима Србије. Закључено је да је даље јачање и унапређење економске сарадње од важности за обе стране, као и да су америчке компаније и инвестиције важне за Србију, нарочито у области ИТ и нових технологија.

 

Брнабић и Донфрид разговарале су и о дијалогу Београда и Приштине. Председница владе нагласила је у разговору да је Србија отворена и спремна за наставак дијалога и подсетила да Приштина још увек није урадила ништа на формирању Заједнице српских општина што је било договорено Бриселским споразумом још пре девет година. Брнабић је у разговору истакла добру сарадњу и комуникацију са КФОР, која је нарочито важна за Србе који живе на Косову и Метохији.

 

Донфрид је рекла да Сједињене Америчке Државе подржавају наставак дијалога Београда и Приштине. Она је такође додала да САД снажно подржавају процес европских интеграција региона.

 

Брнабић и Донфрид разговарале су и о актуелним геополитичким темама.

 

Београд, 26. април 2022. године

Photo-EPA-EFE-HAYOUNG-JEON.

Komentari