m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaПредседница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Удружења „Жита Србије“

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Удружења „Жита Србије“

САОПШТЕЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Удружења „Жита Србије“. Састанку је присуствовао и потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Ово је други састанак премијерке Брнабић са овим удружењем, а тема састанка била је извоз житарица и уљарица из Републике Србије.

Представници Удружења поздравили су одлуку владе да на прошлонедељној седници одoбри ограничен извоз пшенице, кукуруза, брашна и рафинисаног сунцокретовог уља. Истакли су да су највећи изазови са којима се у овом периоду сусрећу логистичке природе, те да је приоритет да администрација квота буде што једноставнија како би извоз био што ефикаснији.

Председница владе истакла је да је приоритет да снабдевеност домаћег становништва свим неопходним намирницама остане сигурна у наредном периоду и да ће у складу са тим бити допуштан ограничен извоз свих сировина. Сви учесници састанака сагласили су се да је због тога одржавање ових састанака од изузетне важности, како би се пратила кретања на тржишту и сходно томе квоте за извоз биле кориговане по потреби.

Подсећамо, пријаве за извоз за месец мај трају до четвртка и сви захтеви подносе се електронским путем на мејл адресу zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs.  По захтеву је могуће тражити одобрење за извоз максимално 20 одсто одобрених количина по групи производа на месечном нивоу. У случају да извозници не извезу или прекораче одобрене количине, наредног месеца неће моћи да поднесу захтев за извоз. Захтеви за наредне месеце подносиће се од 20. до 25. дана текућег месеца.

 

 

Београд,

  1. април 2022. године

Komentari