m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoПРЕДСЕДНИК СЛОВЕНАЧКЕ ОПШТИНЕ ЛЕНДАВА ПОСЕТИО НОВИ САД  

ПРЕДСЕДНИК СЛОВЕНАЧКЕ ОПШТИНЕ ЛЕНДАВА ПОСЕТИО НОВИ САД  

ПРЕДСЕДНИК СЛОВЕНАЧКЕ ОПШТИНЕ ЛЕНДАВА ПОСЕТИО НОВИ САД

 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са председником словеначке Општине Лендава Јанезом Мађаром у Градској кући. С обзиром на то да је ово први сусрет представника два града, они су међусобно представили јединице локалне самоуправе наглашавајући привредне и туристичке потенцијале Лендаве и Новог Сада, а с тим у вези су разговарали и  о успостављању потенцијалне сарадње.

Градоначелник Вучевић је истакао одличну сарадњу Новог Сада и словеначке престонице Љубљане, као и континуирану кооперацију са Марибором, градом који је пружио велику подршку Новом Саду у кандидатури за Европску престоницу културе. Он је нагласио да се Друштво   Словенаца  „Кредарица”  које дуже од две деценије функционише у Новом Саду веома истиче својим активностима и доприноси јачању мултикултурализма по којем је град надалеко познат.

Јанез Мађар је рекао да се нада да ће сличну сарадњу Нови Сад у будућности остварити и са Градом Лендавом и да ће она бити подједнако плодоносна и дугорочна. У разговору је наглашено да Општина Лендава припада Помурској регији у Словенији и да скоро половину становништва чине припадници мађарске националне мањине у тој држави. Председник општине Мађар је похвалио традицију одржавања Дана словеначке културе, привреде и туризма, која се сваке године организује уз подршку Града Новог Сада и изразио жељу да се том пројекту придружи и Лендава.

Делегација из Лендаве је градоначелнику уручила на поклон уметничку слику Роберта Подпечана, портрет недавно преминулог чувеног кантаутора Ђорђа Балашевића, који у једној од својих песама спомиње овај словеначки град.

 

Нови Сад, 27. мај 2021. године

 

Komentari