m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaПредавање Срђана Граовца на тему „Стварање Титове Југославије и велике силе” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Срђана Граовца на тему „Стварање Титове Југославије и велике силе” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Срђана Граовца на тему „Стварање Титове Југославије и велике силе” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Срђана Граовца на тему „Стварање Титове Југославије и велике силе” (27. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

 

Говорећи о стварању комунистичке или Титове Југославије, Граовац се посебно осврнуо на кључну улогу коју су велике силе имале у њеном формирању.

На другом заседању АВНОЈ-а донесене су одлуке о стварању државне организације нове Југославије, која је добила свој парламент и владу. Усвајањем декларације и одлука обезбеђене су тековине народноослободилачког рата и онемогућен је повратак на предратно стање и пре свих одбачена могућност поновног успостављања монархије за коју се залагала Велика Британија, видећи своју продужену руку у Дражи Михајловићу. Равногорски покрет је усвојио резолуцију потпуно супротну декларацији коју је формулисао АВНОЈ.

–          Међутим, комунисти, под вођством Тита, крајем новембра 1943. сазвали су састанак у Јајцу на ком је одлучено да се створи нова влада и нови устав. Закључци са овог састанка проглашени су тековинама Титове герилске борбе – рекао је Граовац.

Цело предавање можете пронаћи на следећем линку:https://youtu.be/erNCCeo78yI

Komentari