m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaПредавање Огњена Карановића на тему „Судбина злочинаца из Јасеновца – српско-хрватски односи у Другом светском рату” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „Судбина злочинаца из Јасеновца – српско-хрватски односи у Другом светском рату” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „Судбина злочинаца из Јасеновца – српско-хрватски односи у Другом светском рату” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „Судбина злочинаца из Јасеновца – српско-хрватски односи у Другом светском рату” (27. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

 

Настављајући низ предавања посвећених једној од најболнијих тема из не тако давне историје, Карановић је казивање о Јасеновцу овог пута посветио судбини врховних крвника злогласног стратишта.

Логор Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године да би сакриле своје злочине.

Вјекослав Макс Лубурић, најозлоглашенији крвник, био је синоним за Јасеновац. Говорећи о њему, Карановић је изнео и веома детаљне биографске податке Лубурићевих најближих сарадника, такође јасеновачких крволока: Динка и Наде Шакић, Љуба Милоша, Петра Брзице.

–          До данас су нам веома мало познате крваве биографије злочинаца из овог балканског Аушвица, као и њихова судбина након завршетка Другог светског рата и нестанка НДХ. До сада нису објављене студије о психолошким профилима злочинаца које би расветлиле мотиве због којих су се прихватали државних задатака у безумном походу истребљења свих становника у ондашњој НДХ који су за усташке власти били непоћудни – истакао је Карановић.

Цело предавање можете пронаћи на следећем линку:https://youtu.be/vo4mChUZZtE

Komentari