m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaПредавање др Бориса Стојковског на тему „Твртко I Котроманић – краљ Срба и Босне” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Твртко I Котроманић – краљ Срба и Босне” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Твртко I Котроманић – краљ Срба и Босне” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Твртко I Котроманић – краљ Срба и Босне” (26. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Босанска средњовековна држава је свој врхунац достигла у време њеног првог краља и најмоћнијег владара Твртка I Котроманића. Отац Твртков био је босански бан Владислав Котроманић, а мајка Јелена Шубић, ћерка хрватскога великаша Ђуре Шубића. Твртко је самостално већ са 15 година преузео власт над бановином Босном, након смрти свога оца.

Ширење државе и све веће истицање Твртка као водећег балканског владара, условили су и његово проглашење за краља.

–          Иако је година Твртковог крунисања у историјским круговима дуго била предмет расправа, сматра се да је у питању 1377. година. За крунидбено место узимају се две могућности: или Миле код Високог или, по традицији, манастир Милешева – истиче Стојковски.

Твртко I Котроманић био је значајан владар који је уздигао Босну као водећу и најмоћнију балканску силу и српску земљу свога доба. До данас је Твртко предмет бројних расправа услед недостатка поузданих историјских извора првог реда, иако се ради о средњовековном владару који је умро пре тачно 630 година.

Цело предавање можете пронаћи на следећем линку: https://youtu.be/zuG8PzXDhu0

Komentari