m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoПОЧЕО ПРОГРАМ „ЗАСТАВЕ БУДУЋНОСТИ” У КРЕАТИВНОМ ДИСТРКТУ

ПОЧЕО ПРОГРАМ „ЗАСТАВЕ БУДУЋНОСТИ” У КРЕАТИВНОМ ДИСТРКТУ

ПОЧЕО ПРОГРАМ „ЗАСТАВЕ БУДУЋНОСТИ” У КРЕАТИВНОМ ДИСТРКТУ

 

У оквиру програма ”Заставе будућности” до 30. априла, у Креативном дистрикту у Новом Саду, представиће се више од 200 уметника и уметница из 20 земаља, кроз готово 70 догађаја. Публика ће имати прилику да погледа изложбе, модне и циркуске перформансе и представе, да учествује у бројним радионицама и различитим активацијама, као и да посети многобројне концерте, на четири бине, како домаћих младих извођача и извођачица, тако и оних који долазе из Италије, Холандије, Аустрије, Естоније, Словеније, Хрватске, Луксембурга и Мађарске. Поводом отварања Програма, Креативни дистрикт посетио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 

– Претварање Кинеске четврти у Креативни дистрикт чинило се као немогућа мисија, а већ данас видимо оквире новог центра културе града, и то поред Дунава и Лиманског парка. Тај центар је већ почео да живи и производи нове вредности. Честитам свима који су веровали у ову идеју, и вредно и предано раде на њеној реализацији. Захваљујем се представништу Европске уније у Србији на пуној подршци коју су пружили пројекту ”Нови Сад – ЕПК”, али и на гранту, у износу од милион и 300 000 евра, који су дали за обнову једног од ових објеката. Уз подршку Републике и Покрајине у објекте Креативног дистрикта ћемо инвестирати преко 10 милиона евра, а резултат ће бити нешто што није виђено у Европи – рекао је градоначелник Вучевић.

 

Заменица Амбасадора ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар честитала је Новом Саду на титули ЕПК, првој у региону Западног Балкана и то у земљи која није чланица ЕУ.

 

– То је велика част за овај предивни град. Вечерас смо отворили изложбу дечјих цртежа у изванредној хали, коју је организовала установа која ради скоро 70 година, па смо могли видети и цртеже из 54. године. Овај део града који је био запуштен, претвара се у својеврстан центар културе и младих, а ЕУ пуно улаже у младе, јер ће они на креативан и иновативан начин носити будућност. ЕУ ће наставити да подржава развој и Новог Сада и Србије – нагласила је Матеја Норчић Штамцар. Прве вечери публика има прилику да погледа изложбе ”Отићи или остати” на Субином платоу у првој галерији на отвореном, изложбу дечијих радова ”Цртежи путују временом” у новообновљеном простору ”Радионица” и изложбу о савременим уметничким праксама ”Разлике” у ”Фабрици”. Изложба о студентском животу ”Они живе” уприличена је у Складишту. Музички програм почео је на Сцени 4 својеврсним џез маратоном, а завршиће се наступом Марка Луиса од 22.00 часа на Сцени 2. Детаљи програма ”Заставе будућности” доступни су на https://novisad2022.rs/pocinju-zastave-buducnosti-u-novom-sadu-2/

 

Аутор фотографија је Александар Василић

 

 Нови сад, 28. април 2022. године

Komentari