m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaПОСЕТА ЛОКАЦИЈИ КИЖЕВАК ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА ЕКСХУМАЦИЈЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

ПОСЕТА ЛОКАЦИЈИ КИЖЕВАК ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА ЕКСХУМАЦИЈЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

  1. мај 2021. године

 

ПОСЕТА ЛОKАЦИЈИ КИЖЕВАК ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА ЕКСХУМАЦИЈЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

У склопу активности Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Радне групе за нестала лица на АП КиМ, а на основу наредбе Вишег суда у Београду, Одељења за ратне злочине, на локацији рудник Кижевак код Рашке дана 30. новембра 2020.године започет је процес ексхумација посмртних остатака лица која се воде као нестала у вези са конфликтом на АП Косову и Метохији, и настављен 5.маја 2021.године. Ова локација је била предмет истраживања и пробног ископавања протеклих пет година на основу наредбе Тужилаштва за ратне злочине. Након форензичко археолошких, антрополошких и аутопсијских прегледа посмртних остатака пронађених на локалитету Кижевак, овим се процес ексхумације завршава.

Биће омогућено снимање локације у среду, 26. маја 2021. године у 12,00 часова где ће изјаву за медије дати Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и шеф Београдске делегације, као и представник Приштинске делегације.

Поред надлежних државних органа и тима судских вештака из Републике Србије који руководи форензичким аспектом, на локацији су присутни стручњаци Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ), ЕУЛЕКС, представници МКЦК и приштинске делегације Радне групе за нестала лица у својству посматрача.

Од свих ексхумираних посмртних остатака са ове локације биће узети узорци за ДНК анализу што ће омогућити њихову идентификацију, коју ће спровести МКНЛ.

Спровођење ексхумације на локацији рудник Кижевак је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

Komentari