m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoПоповић: Уставна реформа је само први корак ка независности судства

Поповић: Уставна реформа је само први корак ка независности судства

Поповић: Уставна реформа је само први корак ка независности судства

 

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да су Високи савет судства и Високи савет тужилаштва у Републици Србији основани ради јачања владавине права и постизања равнотеже између политичких власти и правосуђа.

„Установљавање судског савета представља јаку гаранцију независности судства и основ за његову институционалну реформу, јер се тиме штите основна својства поделе власти: равнотежа и одговорност“, истакла је министарка Поповић на међународној конференцији у Риму одржаној на тему: „Уобличавање судских савета у сусрет новим изазовима“.

Поповић је представила уставна решења о саставу Високог савета судства, положају његових чланова и начину њиховог избора, улози и овлашћењу овог савета, као и механизмима који ће омогућити ефикасно вршење његове надлежности.

„Уставна реформа само је први корак, а праве реформе у правцу јачања независности судства и владавине права не може бити без квалитетних правосудних закона“, нагласила је у свом излагању министарка правде, најављујући даљи рад на њиховом доношењу.

Међународну конференцију, коју је организовала је Венецијанска комисија у сарадњи са Универзитетом Ла Сапијенца у Риму и Универзитетом у Барселони, отворили су министарка правде Републике Италије Марта Катабрија и специјални представник Венецијанске комисије Ђани Букикио. Циљ одржавања конференције је проналажења одговарајуће равнотеже између независности и одговорности судских савета, путем анализе националних законодавстава држава чланица Савета Европе и решења која се тичу њиховог састава, избора чланова и трајања њихових мандата.

Прес служба Министарства правде

Београд,

  1. март 2022. године

Аутор фотографија је Игор Кушић.

Komentari