m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaПоповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Београд,  12. мај 2021.

 

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

 

Вршилац дужности помоћника министра финансија у Сектору за финансијски систем Огњен Поповић учествовао је данас на представљању студије о макроекономском и социјалном утицају пословања компаније Делез Србија на привреду, где је истакао да је Република Србија током корона кризе као један од акцената одредила подршку приватном сектору. На представљању студије учествовали су и ванредни професор Економског факултета у Београду Саша Ранђеловић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и генерални директор Делез Србија Јан-Вилем Докхејр.

 

„За привреду Србије од изузетног значаја су успешне компаније, као што је Делез, које запошљавају велики број људи и у значајној мери доприносе буџету државе. Са друге стране, држава ради на томе да омогући добар привредни амбијент и квалитетно пословање. То радимо тако што ослушкујемо потребе привреде и водимо дијалог са њеним представницима“, истакао је Поповић.

 

Поповић је истакао да компанија Делез Србија није користила помоћ државе током кризе изазване вирусом корона и да је то најбољи показатељ снаге те компаније.

 

„Задовољство је што ће Делез наставити да инвестира у Србију. Одржавањем запослености од 13.000 људи и утицајем на запосленост код добављача помогло је да се преброди криза, а људи сада имају посао и сигурност“, рекао је он и додао да Делез запошљава људе из свих професија, што се посебно види са уласком у дигитални свет трговине.

 

Поповић је нагласио да је важно што на тржишту постоје такве компаније које утичу да заживи конкуренција.

 

Говорећи о мерама подршке које су спроведене како би очувала своју привреду за време пандемије вируса корона, Поповић је рекао да је кроз пакете помоћи, који су вредни око осам милијарди евра, држава успела да сачува производне капацитете, као и да очува пуну запосленост.

 

„Наша економија није стала, и зато верујемо да ћемо убрзо моћи да се вратимо у стање пре почетка пандемије“, објаснио је Поповић.

 

Професор Економског факултета у Београду Саша Ранђеловић оценио је да компанија Делез Србија има одржив раст и одличне финасијске перформансе, те да је пример добре пословне стратегије у нашој земљи.

 

„Делез Србија у 2020. години имао је готово 980 милиона евра пословних прихода што је око два посто БДП-а Србије, док је у периоду од 10 година ова компанија остварила раст бруто додате вредности по 10 одсто годишње, што је готово дупло бржи раст у односу на исту категорију на нивоу државе и сектору трговине на мало”, истакао је Ранђеловић.

 

Говорећи о доприносу компаније буџету Републике Србије, Ранђеловић је навео да је Делез Србија за 10 година уплатила више од 143 милиона евра, и то већи део на доприносе социјалног осигурања, порезе на зараде и ПДВ.

 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да је у претходном периоду држава била фактор стабилности, те да се сада из очекивања привредника види да би овај квартал могао да буде прекретница и ослободи нову енергију привредног раста.

 

“Делез Србија је велики допринос десетогодишњем развоју дала трансфером знања кроз стварање добављачких база, увођење стандарда и дигиталних алата. Импресиониран сам начином на који је Делез утицао на модернизацију знања добављача који су постали модерни и одрживи”, нагласио је Чадеж.

 

Генерални директор Делез Србија Јан-Вилем Докхејр истакао је да и даље постоји велика шанса за раст те компаније у Србији.

 

“Повећали смо улагања у 2020. години, а у 2021. та улагања ће бити још већа. Желимо да останемо лидери у класичној малопродаји и да понудимо људима да купују преко интернета. То у Србији не постоји на нивоу који ми желимо да уведемо”, рекао је он и најавио отварање још 40-60 продавница годишње, развијање екомерц и етрговине, као и дигиталног развоја на пољу роботике.

Komentari