m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoПартнерством за отворену управу до разумевања, дијалога и поверења између грађана и управе

Партнерством за отворену управу до разумевања, дијалога и поверења између грађана и управе

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Партнерством за отворену управу до разумевања, дијалога и поверења између грађана и управе

Београд, 21. мај 2021. године

„Од када је Република Србија 2012. године приступила иницијативи Партнерство за отворену управу па све до данас кроз сарадњу са грађанима и цивилним друштвом остварени су бројни значајни резултати и покренуте важне теме, чиме смо успели да сагледамо колико су важни разумевање, дијалог и поверење између грађана и управе“, истакла је министарска државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на завршном online догађају обележавања Недеље партнерства за отворену управу.

Отворени подаци, фискална транспарентност, дигитализација јавних услуга, учешће грађана у доношењу одлука, само је један део онога што Партнерство за отворену управу значи, а ова платформа за разговор, размену и заједничко развијање идеја о томе како управу учинити отворенијом јесте суштина реформе јавне управе, навела је Обрадовић. Она је истакла да је Министарство изградило партнерски  однос са организацијама цивилног друштва, који се у тој континуираној сарадњи међусобно подстичу на предузимање корака који треба да доведу до спровођења реформскх процеса у друштву.

„Верујем да је пред нама период у коме ћемо отићи корак даље у сарадњи, како са цивилним сектором тако и са другим органима управе и самим грађанима, али и да ћемо креирати амбициозније обавезе којима ћемо демонстрирати нашу посвећеност вредностима Партнерства за отворену управу и реформама којима настојимо да управу учинимо доступном и по мери свих грађана. Простора за унапређење сарадње увек има и спремни смо да на томе радимо“, поручила је Обрадовић.

Она је додала да смо као држава и у условима изазваним Ковид 19 пандемијом успели да усвојимо нови Акциони план у оквиру учешћа у Партнерству за отворену управу за наредне две године и поручила да верује да је наше друштво из ове ситуације извукло важне поуке, као и да верује да ћемо кроз дијалог и партнерство наставити да заједничким снагама градимо управу која је отворенија, инклузивнија, транспарентнија и одговорнија према својим грађанима, односно, управу која је по мери свих нас.

Недеља Партнерства за отворену управу (ПОУ) у Републици Србији ове године обележава се од 17. до 21. маја, са циљем промоције отворености управе, подстицања инклузије и унапређења управљања кроз сарадњу управе и грађана.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је координатор националних активности у оквиру учешћа Републике Србије у иницијативи ПОУ, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и пројекта Европске уније “Видљивост и комуницирање реформе јавне управе”.

Овогодишње обележавање Недеље Партнерства за отворену управу обухвата неколико онлајн догађаја, са фокусом на укључивање локалних самоуправа у иницијативу, развој вредности отворене управе на локалу, препознавање потреба мањинских група и промоцију важећег Акционог плана за спровођење иницијативе ПОУ у Републици Србији за период 2020-2022. године.

 

 

 

Komentari