m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaОТВОРЕН ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ САОБРАЋАЈА – “TRAFFIC SOLUTIONS EXPO”

ОТВОРЕН ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ САОБРАЋАЈА – “TRAFFIC SOLUTIONS EXPO”

ОТВОРЕН ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ САОБРАЋАЈА – “TRAFFIC SOLUTIONS EXPO”

 

Међународни сајам саобраћаја – “TRAFFIC SOLUTIONS EXPO” почеo je данас, свечаним отварањем у Конгресном центру ,,Мастер” Новосадског сајма. Присутнима су се тим поводом обратили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић, покрајински секретар за грађевинарство, енергетику и саобраћај Огњен Бјелић, генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић који је истакао да је Нови Сад, у овом тренутку, изузетно важна тачка развоја саобраћаја на нивоу читаве земље.

Развој и управљање саобраћајем, у данашње време повећане мобилности и континуираног увећавања броја возила, јесу приоритетне теме, при чему не требамо никада изгубити из вида еколошке аспекте. Фрушкогорски коридор са тунелом, брза пруга, четврти мост који ће бити веза за поменути коридор, представљају пројекте од националног и регионалног значаја, а њихови важни сегменти су реализовани, или се реализују у нашем граду. Град Нови Сад, на челу са градоначелником Милошем Вучевићем, апсолутно увиђа колико је важна саобраћајна инфраструктура за економски напредак, и колико је битно планско управљање саобраћајем. Зато је Град агилан партнер који у максималним роковима извршава своје обавезе како би капиталне националне инвестиције биле што пре завршене. Што се тиче градског саобраћаја, у путну инфраструктуру се улаже много и континуирано, с тим да подједнако водимо рачуна о бициклистичком саобраћају као еколошки најбезбеднијем. Велика су улагања Новог Сада у ширење мреже бициклистичких стаза и у њихово одржавање. Град, у намери да стимулише њихову употребу, такође субвенционише набавку бицикала грађанима. Улажемо и у возни парк јавног градског превозника, настојећи да возила што мање загађују околину, те фаворизујемо она која користе ЦНГ, односно набављамо електричне аутобусе – рекао је Владимир Стојковић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић истакао је да се у Србији пројектује и гради више од 1200 km ауто-путева и брзих саобраћајница. 

-На помолу је завршетак брзе пруге које ће спојити два највећа града у Србији, за само 30 минута вожње. Такође је од изузетног значаја  повезивање градова у Војводини изградњом ауто- путева Сомбор – Кикинда и Београд -Зрењанин -Нови Сад- нагласио је министар Момировић.

Покрајински секретар за грађевинарство, енергетику и саобраћај Огњен Бјелић је рекао да Војводина на правцу значајног побољшања саобраћајне инфраструктуре.

-Истакао бих најважније пројекте попут Фрушкогорског коридора, брзе саобраћајнице Сомбор – Кикинда, ауто-пута Београд -Зрењанин -Нови Сад, а отварањем брзе пруге Београд – Нови Сад отпочеће ново поглавље у железничком саобраћају у нашој земљи. Сектор саобраћаја има огроман значај за укупан привредни развој с обзиром на то да је уско повезан са свим гранама привреде – рекао је Огњен Бјелић.

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић је нагласио да је овогодишње издање сајма прилагођено конференцијском формату са богатим програмом.

-Сајам је изузетна прилика да се стручној и широј јавности презентују најзначајнији актуелни пројекти и активности на бројним панел дискусијама које су посвећене безбедности у саобраћају, саобраћајној инфраструктури и усаглашености ТЕН-Т стандарда железничке мреже Западног Балкана и Србије- рекао је Слободан Цветковић.

 

Нови Сад, 17. март 2022.

Komentari