m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoОтворена Спомен соба посвећена страдалима у Хрватској

Отворена Спомен соба посвећена страдалима у Хрватској

Отворена Спомен соба посвећена страдалима у Хрватској

 

Удружење породица „Суза“ отворило је данас у просторијама у Нушићевој улици Спомен собу посвећену страдалима у Хрватској током оружаних сукоба 1991-1995. године, а министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је држава Србија уз породице несталих и да, заједно са њима, тежи да се судбина свих несталих разреши.

 

Кисић Тепавчевић је на отварању Спомен собе подсетила да је прошло више од 30 година од првих страдања и оружаних сукоба на подручју бивше СФРЈ и да је судбина многих особа још увек нерешена.

 

„Ова соба је препуна емоција, осећају се патња, туга и бол, али и ваша храброст и упорност да истрајете у својој борби док и последње НН лице не добије своје име и презиме“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је додала да је у току израда Нацрта закона о несталим лицима и да се очекује да он буде завршен у наредном периоду.

 

Колико је ово питање значајно за државу показује и то што је председник Србије Александар Вучић својим ауторитетом директно подржао иницијативу Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије и израду овог закона, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је отварање Спомен собе прилика да се још једном подсетимо свих страдања и страхота које је српски народ доживео у периоду од 1991. до 1995. године и додао да је судбина великог броја несталих лица још увек непозната.

 

 

Председница Удружења „Суза“ Драгана Ђукић истакла је да је циљ тог удружења да се забележе сва сведочења о страхотама кроз које је српски народ прошао и да је важно да се сећамо жртава и њихових страдања увек, а не само када се обележавају годишњице акција „Бљесак“ и „Олуја“.

У оквиру Спомен собе изложене су фотографије и информације о несталим особама, као и информације о активностима тог удружења да се њихова судбина разреши.

Komentari