m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА

ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА

ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА

 

Поводом обележавања Светског дана шума, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду и ЈКП ”Градско Зеленило” организовали су први научно-стручни скуп и трећи стручно-саветодавни скуп ”Зелена архитектура у ери климатских промена”. У уводном делу скупа присутнима су се обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, шеф Катедре за хортикултуру и пејзажну архитектуру проф. др Саша Орловић и декан Пољопривредног факултета у Новом Саду проф. др Недељко Тица, а након тога у кругу зграде ЈКП ”Градско Зеленило” симболично су засадили једно ново стабло.

-Крећемо у нову етапу хуманизације услова живљења, односно озелењавања у Новом Саду. Криво ми је што нико не примећује да су у новом Генерално-урбанистичком плану града зелене површине повећане за 180 хектара, уз обавезу инвеститора да имју 60 посто високих стабала на парцелама где граде. У претходном периоду радили смо на заливним системима, како бисмо све што је засађено и што ново садимо било очувано. У току је комплетна реконструкција Дунавског парка после дуго времена, а данас ћемо видети и филм о будућем Централ парку који ће заузимати простор око ранжирне станице. Површински ће бити импозантан, а пешачком пасарелом биће спојен са новим парком између Детелинаре и Новог насеља – нагласио је градоначелник Вучевић.

Проф. др Саша Орловић рекао је да овим скупом желе да на почетку пролећа и на Светски дан шума покажу одговорност према будућности.

-На данашњем скупу имамо гостујућег иностраног предавача Атилу Тота који ће такође одржати студентима радионицу која ће трајати пет дана. У Новом Саду интензивно садимо водећи рачуна о биљним врстама, како би биле заступљене оне које имају оптималне услове да опстану. Обављамо редован мониторинг гасова стаклене баште у граду, као и здравственог стања стабала, како бисмо спречили да дрвеће пада. Наш циљ је одрживи развој здравог Новог Сада – истакао је проф. др Саша Орловић.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица рекао је да та образовна установа даје подршку развоју шумарства и зелене архитектуре у градовима.

-Сви заједно морамо деловати како бисмо повећали степен пошумљавања. Град Нови Сад определио се да се развија уважавајући зелену архитектуру уз подршку Пољопривредног факултета, Института за низијско шумарство и ЈКП ”Градско Зеленило”. Зелена архитектура подразумева оптимални однос између урбаног развоја и озелењавања – оценио је проф. др Недељко Тица.

Нови Сад, 21. март 2022. године

Komentari