m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoОдговоран приступ рађању и стварању породице

Одговоран приступ рађању и стварању породице

Одговоран приступ рађању и стварању породице

Влада Републике Србије се свим подстицајним мерама залаже за одговоран приступ рађању и стварању породице, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на Консултативној радионици ”Депопулација и јавно здравље” која је одржана у склопу израде Извештаја о људском развоју о депопулацији.

Министарка Кисић је истакла да је проблем депопулације присутан у целом свету, као и да је веома битно активно радити на превазилажењу тог феномена.

Како је истакла, Влада Србије препознала је сложеност тог проблема као и важност мултисекторског приступа и проналажења правог одговора. На иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића и у сарадњи са председницом Владе Аном Брнабић, Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА), Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је до сада организовало већ пет радионица на тему подршке породици и рађању, старењу, миграцијама и тржишту рада, урбаном развоју и природној средини и образовању.

Према речима министарке Кисић, жене у Србији су све образованије, што представља један од пресудних фактора самосталности и независности. Истовремено, како је истакла, веома је важно жене подстаћи и на рађање, јер то представља битан фактор у животу сваког човека.

„Запосленост је веома битан сегмент приликом одлучивања о стварању породице и представља одговоран приступ рађању, за шта се и залаже Влада Србије. У тој области много тога је урађено последњих година, као што су програми „Моја прва плата“, и „Гаранција за младе“, као и читав низ мера активног запошљавања које су директној вези са подстицајем запошљавања младих“, истакла је Кисић.

Министарка Дарија Кисић је навела да је Република Србија, у циљу подстицања рађања, ове године омогућила и директну бесповратну финансијску подршку за куповину првог стана или куће женама које се одлуче да рађају у наредном периоду, а које до сада немају некретнину у свом власништву, а повећан је и износ једнократне помоћи за прво дете и износи 300.000 динара.

„Формирање саветничког тимa за популациона питања који ће подржати настојања Владе Републике Србије у креирању решења на ово сложено питање је заиста од велике важности. Наставићемо да идемо путем који смо зацртали, јер желимо да наша дела говоре за нас“, закључила је министарка Кисић.

 

Аутор фотографија је Ђорђе Крстић

Komentari