m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoОбнавља се капела светог Ђорђа, заштитника војске, у цркви Ружица

Обнавља се капела светог Ђорђа, заштитника војске, у цркви Ружица

Обнавља се капела светог Ђорђа, заштитника војске, у цркви Ружица

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас цркву Ружицу на Београдској тврђави, једну од најстаријих у Београду која је некада служила као војни храм, где је са свештенством разговарао о обнови капеле и олтара Светог Ђорђа, заштитника српске војске.

Министар Стефановић је истакао да је важно да очувамо и познајемо нашу историју, између осталог, и како би знали одакле смо и какви су јунаци били наши преци, али и како би нам искуства и искушења кроз која су пролазили били наук и водиља у изградњи боље будућности. Он је истакао да је духовно и културно наслеђе које се налази у цркви Ружица у том погледу изузетно значајно.

Старешина цркве протојереј Владимир Вукашиновић указао је на повезаност цркве и војске током периода обнављања и разарања које су обележили њено постојање, а осврнуо се том приликом и на значај верске службе у Војсци Србије и досадашњу сарадњу две институције.

Црква Ружица смештена испод Зиндан капије сматра се најстаријом београдском црквом. Историја је забележила да је неколико пута рушена и обнављана, а у периоду од 1867-1869. године претворена је у војну цркву где су служили војни свештеници Београдског гарнизона копнене војске и морнарице. Тешко је страдала у време Првог светског рата 1915. године, а темељно је обновљена и уређена 1925. године, захваљујући прилозима Београђана, када је и добила свој садашњи изглед.

Будући да је представљала војно светилиште, део ентеријера Ружице чини и масивни полијелеј од трофејног оружја из Првог светског рата, који је израдио Војно-технички завод Крагујевац (данашњи ТРЗ Крагујевац), јединствен у свету јер су у изради коришћене аустроугарске гранате, пушчани и пиштољски метак и српске официрске сабље, са идејом да восак свећа који непрекидно капље на оружје, попут суза, пренесе поруку да рат и његово безумље не смеју никада да се понове. Икону на улазу у капелу Светог Ђорђа, чија се обнова планира, такође, је израдио ТРЗ Крагујевац.

На улазу у цркву налазе се две бронзане статуе које представљају два српска војника, једна представља средњовековног копљаника из времена цара Душана, а друга српског пешадинца из Првог светског рата. Ове скулптуре изливене су од топовских чаура. У Ружици су до данас сачуване две од некадашњих шест икона које су српски војници током Првог светског рата и донели са собом из Бизерте у Тунису, по повратку у отаџбину.

 

Komentari