m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoОбележена 172. годишњица Војне академије

Обележена 172. годишњица Војне академије

Обележена 172. годишњица Војне академије

Свечаност поводом Дана Војне академије – 18. марта одржана је вечерас у Свечаној сали те високошколске установе у касарни “Генерал Јован Мишковић” на Бањици. Културни програм свечане академије који су припремили кадети Војне академије, Медицинског факултета ВМА, ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе “1.300 каплара” био је историјско-уметничка ретроспектива борби за слободу и страдања српског народа кроз епохе које памте светле примере јунаштва наше војске и њених старешина.

Обележавању 172. годишњице постојања Војне академије присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ивица Радовић, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић и начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић. Међу званицама су били и представници организацијских целина Министартва одбране и Војске Србије, цивилних високошколских установа, чланови академске заједнице, професори и наставници Војне академије, Медицинског факултета ВМА, Војне гимназије, Средње стручне војне школе, кадети и ученици.

Свечана академија почела је химном Републике Србије у извођењу хора Војне академије и минутом ћутања у знак помена на жртве мартовског погрома на Косову и Метохији 2004. године.

Ректор Универзитета одбране и начелник Војне академије уручили су награде и признања представницима Министарства одбране и Војске Србије, институцијама и члановима академске заједнице који су током потекле године подржали рад те војне високошколске установе, као и припадницима ВА који су постигли најзапаженије резултате у раду у периоду између два празника.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић уручио је награду за најбољу катедру на Војној академији – Катедри логистике коју је представљао начелник пуковник доц. др Марјан Миленков. За најбољег наставника проглашена је проф. др Гордана Мајсторовић, док је звање најуспешнијег сарадника припало мајору Владимиру Миловановићу из Катедре логистике. Генерал Радовановић уручио је признање и најбољем наставнику вештина Војне академије потпуковнику Милану Кончару из Катедре наоружања и опреме копнене војске и најуспешнијем научном раднику ВА  потпуковнику ванр. професору др Драгану Памучару. Признање за најбољег наставника Војне гимназије припало војном службенику Жељани Андријевић Андрић професору српског језика и књижевности, док је признање за најуспешнијег наставника Средње стручне војне школе “1300 каплара” ректор доделио професору физике Татјани Курдумановић.

Начелник Војне академије уручио је плакете Војне академије Генералштабу Војске Србије коју је преузео начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и Проректорату за квалитет и развој Универзитета одбране кога је представљао проректор пуковник проф. др Бобан Ђоровић.

Пуковник Благојевић је у знак захвалности за изузетну сарадњу уручио захвалнице Управи за односе са јавношћу Министарства одбране коју је представљао начелник пуковник др Михаило Зоговић и Грађевинском факултету Универзитета у Београду – продекану проф. др Ненаду Фрицу. Декан Факултета инжењерских наука Универзитета у  Крагујевцу проф. др  Добрица Миловановић преузео је захвалницу коју је Војна академија доделила тој установи, а исто признање додељено је и Факултету организационих наука Универзитета у Београду.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић указао је на историјски континуитет Војне академије и њен допринос одбрани наше земље.

– Какве је официре Војна академија створила и какве официре Србија има, најбоље знају историјска сећања на Балканске ратове, на Први светски рат, Други светски рат, наравно и одбрану од агресије НАТО 1999. године. Шта је Војна академија данас могли смо да видимо ових дана када је била част и задовољство присуствовати великом броју активности које је начелник ВА са његовим сарадницима организовао, где смо могли видети како су кадети Војне академије обучени – рекао је генерал Радовановић.

Начелник Војне академије пуковник Срђан Благојевић рекао је да је Војна академија по много чему слична другим факултетима, али да поседује важне особине које је издвајају.

– То је наш унутрашњи, војнички живот, са неизоставним војним васпитањем и војном дисциплином, физичком и моралном спремом која је нужна за израстање врсних младих официра и војничким другарством и кохезијом у кадетским и ученичким колективима. Ове специфичне, војне одлике Војне академије извиру из њених темеља, положених средином 19. века, и једнако вреде и данас. Због њих ми немамо алумнисте, него српске војводе и генерације храбрих и пожртвованих официра који су својим делима враћали војсци и отаџбини војнички и грађански дуг – рекао је пуковник Благојевић.

Кадети и ученици приредили су изузетно богат културно-уметнички програм у коме су се представили хорови Војне академије и Војне гимназије, вокални и инструментални солисти као и рецитатори. Висок ниво интерпретација музичких и књижевних дела патриотске и војне тематике уверио је бројне званице да војне школе, поред образовног и научног потенцијала код својих припадника подстичу и развијају уметничке таленте.

Војна академија наставља традицију Артиљеријске школе која је формирана на предлог српског државника Илије Гарашанина са идејом да се унапреди војна спрема Кнежевине Србије. Државни савет је усвојио тај предлог, а кнез Александар Карађорђевић га је одобрио 18. марта 1850. године због чега се тај датум и обележава као дан наше војне високошколске установе.

Komentari