m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaОбележавањe 77. годишњице од пробоја Сремског фронта

Обележавањe 77. годишњице од пробоја Сремског фронта

Oдбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије

Обележавањe 77. годишњице од пробоја Сремског фронта

 

Поводом обележавања 77. годишњице од пробоја Сремског фронта у Адашевцима код Шида, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић ће предводити државну церемонију у оквиру Спомен-комплекса „Сремски фронт“ уторак, 12. априла 2022. године.

После церемоније полагања венаца и одавања државних и војних почасти предвиђена су обраћања, као и пригодан уметнички програм.

Церемонији ће присуствовати и представници Војске Србије, преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници, представници АП Војводина, Сремског управног округа, представници Општине Шид, Града Сремска Митровица, СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а из земаља окружења., као и велики број борачких удружења, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

***

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око 250.000 војника.

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500  југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене Армије, 630 припадника бугарске Народне Армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица. На страни непријатеља, погинуло је око 30.000 војника.

Пробој Сремског фронта означио је и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.

 

Београд,

  1. април 2022. године

Komentari