m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoОбележавање годишњице потонућа брода Драва

Обележавање годишњице потонућа брода Драва

Обележавање годишњице потонућа брода Драва

Припадници Војске Србије обележили су годишњицу потонућа речног монитора „Драва“, који је потопљен на данашњи дан 1941. године након херојске борбе са далеко надмоћнијим нацистичким снагама.

У спомен на погинуле чланове посаде одржана је комеморативна свечаност на позицији потонућа брода на Дунаву код Челарева. Уз звуке бродских сирена и почасни поздрав бродске страже, венце је у Дунав са брода Речне флотиле спустила делегација Војске Србије и унуке славног команданта „Драве“, поручника бојног брода прве класе Александра Берића.

Делегација Војске Србије положила је венац и крај спомен-бисте Александра Берића на месном гробљу у Белегишу, 90 километара низводно од потонућа брода, где почивају земни остаци овог хероја Априлског рата.

Речни монитор „Драва“ је имао јуначку посаду и непријатељу је нанео осетне губитке, све до коначног обрачуна, у зору 12. априла 1941. године, када је након неравноправне борбе против немачких авиона и погибије већине чланова посаде потонуо на 1287. пловном километру Дунава.

 

Komentari