m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvo„НОВА МЕСТА” КАО ЛЕГАТ ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ НОВОГ САДА  

„НОВА МЕСТА” КАО ЛЕГАТ ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ НОВОГ САДА  

„НОВА МЕСТА” КАО ЛЕГАТ ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ НОВОГ САДА

 

Нови Сад поставља нове стандарде у архитектури кроз пројекат „Нова места”, а у склопу припрема за титулу Европске престонице културе. Данас отворено за грађане, ново место на Детелинари у Руменачкој улици, још једно је од укупно 36 комшијских простора у чије уређење су укључени грађани и архитектонска струка.

 

Кроз сарадњу са Друштвом архитеката Новог Сада и Управом за грађевинско земљиште и инвестиције, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” већ четири године уназад ствара нове просторе намењене суграђанима, са циљем да се током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града.

 

-Пројекат Нова места је важан за даљи развој Новог Сада јер на делу показује шта значи када се суграђани питају и одлучују о будућој намени простора на којима се свакодневно срећу, а после короне, верујем и да се овде друже и повезују. Конкурс којим стручни жири одлучује која најбоља архитектонска решења ће красити наше комшилуке, употпуњава целокупан процес повезивања грађана, независне струке и јавног сектора. У таквој култури заједништва, верујем да радимо у интересу свих Новосађана – истакао је заменик градоначелника Милан Ђурић.

 

Репрезентативно сређен центар Ковиља, уређен простор у Сремској Каменици, сада и на Детелинари, у току ове године допуниће „Нова места” и на Сателиту, Клиси, у Бегечу, Буковцу, Кисачу, али и у новосадском насељу Салајка, као и на раскрсници Омладинског покрета и Париске комуне. Уз то, крајем маја нас очекује нови конкурс Калеидоксопа културе за пет врста уметности, који укључујује и овај у области архитектуре.

 

-Свако ново место има своју особеност и конкурсом, па и решењима, употпуњава се слика  разноликости Новог Сада. Наравно, у случају већег уређења простора, грађани се питају шта, а струка како да се то уради. Када се ради о мањим комшијским просторима, укључујемо грађане од идеје до реализације уз помоћ архитеката. У оба случаја, надам се да нашим приступом, којим људи кроз процесе стварају просторе и програме, остављамо легат за свеукупан развој Новог Сада и након године титуле- рекао је Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

 

Уз „Нова места”, уређење комшијских простора у граду и приградским насељима, за титулу Европске престонице културе сређује се и обнавља и пет средишта културе Новог Сада: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Аламшки крај, центар града, простор Великог Лимана као и мрежа културних станица.

 

Нови Сад, 7. мај 2021. године

Komentari