m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoНЕ ОСТАВЉАЈ ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ, УКЉУЧИ И ЊИХ!  

НЕ ОСТАВЉАЈ ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ, УКЉУЧИ И ЊИХ!  

НЕ ОСТАВЉАЈ ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ, УКЉУЧИ И ЊИХ!

 

Сервис подршке у мобилности и комуникацији представиo je „Упутство за поступање према особама са инвалидитетом у стамбеним зградама у случају катастрофе: земљотрес и пожар” у Скупштини Града Новог Сада, а догађају је присуствовала помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић.

-Упутство које је данас представљено је резултат активности која се спроводи у оквиру пројекта „Унапређење међуопштинске сарадње у циљу јачања капацитета Сервиса подршке у мобилности и комуникацији” у којем учествују Град Београд, Град Нови Сад и градске општине Врачар и Савски венац, а који је подржан од стране швајцарске владе. Фокус је на поступању према особама са инвалидитетом,  на томе које превентивне мере предузети, односно како реаговати и на који начин помоћи станарима који се отежано крећу, који су слепи или слабовиди, или глуви и наглуви. Према врсти инвалидитета, дати су савети шта предузети како би се сачували њихови животи и имовина у случају пожара или земљотреса, а када се затекну у свом стану, у стамбеној згради – рекла је Љиљана Коковић.

Она је такође додала да је Упутство намењено управницима стамбених зграда, Установама и Удружењима која окупљају особе са инвалидитетом и друге осетљиве категорије становништва, а садржи информације о ризицима од катастрофакао и поступању и реаговању  пре, у току и након земљотреса и пожара, као и правила личне и узајамне заштите.

Како је на догађају у Скупштини Града речено, управници стамбених заједница су значајна карика у процесу управљања ризиком од катастрофа и ванредним ситуацијама, и неопходно је и њихово активно укључивање. Они су најближи комшијама, најбоље познају њихово функционисање и потребе, те када се деси нека ванредна ситуација, треба да буду спремни да помогну и особама са инвалидитетом, којима је потребна додатна помоћ и подршка

Приликом представљања Правилника речено је циљ је да што више управника стамбених заједица буде упознато са упутством, те да ће бити позивани од стране локалних самоуправа да се укључе у активности. Догађају су поред представника партнерских општина присуствовали и представници и чланови удружења особа са инвалидитетом.

 

Нови Сад, 22. март 2022. године

Komentari