m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / March 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHНАЈАВЉЕН  ПОЧЕТАК ОВОГОДИШЊИХ ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА

НАЈАВЉЕН  ПОЧЕТАК ОВОГОДИШЊИХ ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА

НАЈАВЉЕН  ПОЧЕТАК ОВОГОДИШЊИХ ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА

 

На данашњој конференцији за новинаре савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић најавио је оджавање традиционалне културне манифестације „Вишњићеви дани“, двадесет девети пут по реду.

– „Вишњићеви дани“ су једна од најважнијих манифестација које се одржавају у нашем граду. Овогодишњим пригодним програмом смо се потрудили да задовољимо афинитете најразличитије публике – казао је Остојић и захвалио свим установама културе у Бијељини на учешћу у овом празнику културе.

Отварање је заказано за сутра на платоу испред Градске библиотеке у 10 часова.

Директор бијељинске библиотеке Жељана Арсеновић је истакла да Српско културно-просвјетно  друштво „Просвјета“ ове године обиљежава значајан јубилеј, 120 година постојања, те да је оно идејни је творац  „Вишњићевих дана“ и изразила захвалност  Министарству просвјете и културе за подршку овом догађају годинама у назад.

– Није мање важан ни допринос свих установа културе у нашем граду, као ни школа – како основних, тако и средњих, јер сви они редовно узимају учешће у организацији ове манифестације – казала је Жељана Арсеновић.

Библиотека ове године обиљежава деведесет година постојања и рада. У оквиру предпрограма „Вишњићевих дана“ у овој  установи су одржани изузетно важни догађаји – двије промоције књиге проф. др Цвијетина Ристановића  и мр Љиљане Лукић.  Не смију остати непоменути ни „Сусрети младих пјесника на Филиповим стазама“ који окупљју дјецу са тромеђе  – учесници су из Хрватске, Србије и Српске.

Жељана Арсеновић је појаснила да је за сутрашње отварање припремљен одговарајући културно-умјетнички програм , те да ће у 18 часова ће бити одржана промоција књиге „Пансион госпође Хаџивуковић“ и обиљежавање педесет година књижевног рада њеног аутора, Тихомира Несторовића. Програм се наставља у понедјељак – у 13 часова ће бити оржан пригодан програм који ће извести слијепа и слабовида лица. Учешће су узели Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ из Дервенте и Савез слијепих и слабовидих лица Републике Српске.

Истог дана, са почетком у 17.30 часова, биће отворена изложба „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије од 1887. до 1996. године“ аутора археолога-кустоса Небојше Димитријевића из Ниша.

У 18 часова почиње промоција књиге „Дневник ратног хирурга“  доктора Миодрага Лазића. На промоцији ће говорити доктор Горан Максимовић и Ненад Серафимовић из издавачке куће која стоји иза овог дјела.

За уторак, дан затварања Манифестације, предвиђено је проглашење побједника литерарног конкурса – такмичења рецитатора и бесједника. У 15.30 часова биће спуштена застава „Вишњићевих дана“ , уз гусларску пратњу,  на платоу испред Библиотеке.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Славиша Микић поновио је да ово друштво, заједно са Градском управом и Министарством просвјете и кулуре и свим институцијама и удружењима културе са територије Бијељине организје „Вишњићеве дане“.

Он је најавио одржавање бројних догађаја у чијој припреми је учествовала „Просвјета“.

Догађај предвиђен за суботу је „Вече са СКУД Семберија“ које ће, заједно са гостима и глумцима из Градског позоришта  представити припремљени програм. Придружиће им се и неколико гуслара. У понедјељак, у просторијама Велике сале центра за културу, у 19.30  часова биће одржана свечана академија чија тема ће, осим лика и дјела Филипа Вишњића, бити јубилеј Просвјете и 130 година од рођења нашег Нобеловца Иве Андрића. На Академији ће говорити проф. др Миливоје Млађеновић, глумци Градског позоришта, чалнови Српског пјевачког друштва „Семберија“ , ученици Гимназије .

У уторак ће бити одржан и „округли сто“  у времену од 11 до 14 часова на тему „Положај културе у Бијељини“. Важно је истаћи и такмичење ученика основних и средњих школа и студената у области поезије и бесједништва које ће бити одржано сутра, 4. новембра. Проглашење побједника ће бити у уторак.

Градска управа Града Бијељина

Komentari