m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHНајављена кривична пријава због рушења заштићеног културно-историјског споменика „Ванеков млин”

Најављена кривична пријава због рушења заштићеног културно-историјског споменика „Ванеков млин”

Најављена кривична пријава због рушења заштићеног културно-историјског споменика „Ванеков млин”

​Инвеститор од Градске управе није добио дозволу за рушење објеката у статусу националног споменика, односно, заштићеног објекта на локацији познатој као „Ванеков млин” и зато ће Градска управа поднијети кривичне пријаве због уништења културно-историјског наслијеђа – најављено је на конференцији за медије градоначелника Бијељине Љубише Петровића са сарадницима.
– Инвеститор је поднио захтјев за рушење помоћних и пословних објеката који нису били под заштитом, а не и објеката с уличне стране који су били заштићени. У оквиру спровођења законске процедуре, градско Одјељење за просторно уређење је затражило мишљење од Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, који је задужен за очување и заштиту националних споменика. Републички завод је послао стручно мишљење којим је дата сагласност за уклањање помоћних и пословних објеката, на основу чега је и Одјељење својим Рјешењем дозволило уклањање тих објеката. У члану 2 тог Рјешења је изричито наведено да се пословне зграде у привреди и помоћне зграде у привреди које су проглашене за национални споменик БиХ ЗАДРЖАВАЈУ У ПОСТОЈЕЋЕМ СТАЊУ – јасан је био Борјан Максимовић из Одјељења за просторно уређење.

На конференцији се обратио и Предраг Петричевић из градског Одјељења за инспекцијске послове који је истакао да је градски урбанистичко-грађевински инспектор утврдио да је, поред рушења помоћних објеката који нису били под заштитом, био срушен и дио заштићеног објекта.
– О томе смо послали допис Републичком инспекторату, а даљи поступак врши републички урбанистичко-грађевински инспектор – истакао је Петричевић.

Градоначелник Петровић је изразио незадовољство због стања на локацији „Ванековог млина” коју је посјетио претходног дана.
– Сви објекти су сравњени са земљом и остали смо без националног споменика. Град Бијељина је у оквриу надлежности поступао тако да заштити културно-историјске споменике и зато ћемо у најкраћем могућем року поднијећемо кривичну пријаву против одговорних лица због основа сумње за извршење кривичног дјела „присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета који су од посебног културног или историјског значаја”, а од Окружног јавног тужилаштва очекујемо да примијени све истражне радње, како би одговорна лица у овом случају била приведена правди и кажњена – најавио је Петровић.
Градоначелник Бијељине је додао да ће Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију упутити иницијативу којом ће бити затражено да идејно рјешење нових објеката садржи реплику фасаде „Ванековог млина”.
– У озбиљним државама се културно-историјски споменици конзервирају и представљају мјеста која су привлачна туристима или су културна средишта. Желимо да се колико-толико поправи штета која је учињена и надамо се да ће Министарство позитивно одговорити на нашу иницијативу – изразио је очекивање градоначелник Петровић.

Komentari