m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / February 6.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaНАЈАВА Трилатерални састанак Комисије за нестала лица

НАЈАВА Трилатерални састанак Комисије за нестала лица

НАЈАВА

 

Трилатерални састанак Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Института за нестале особе Босне и Херцеговине и Комисије за нестала лица Црне Горе, биће одржан у уторак, 29. новембра 2022. године, у Палати Србија.

Састанку ће присуствовати и представници Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) и Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП).

Циљ састанка је унапређивање међудржавне сарадње кроз унапређење правног оквира у овој области и покретање нових иницијатива ради коначног решавања овог важног хуманитарног питања, које је од непроцењивог значаја за породице несталих и од великог значаја за даље јачање добросуседских односа, обнову поверења и поштовање људских права у региону.

На састанку владиних тела за тражење несталих лица, разговараће се о стању у проблематици несталих лица, биће размењене информације у складу са потписаним Протоколима о сарадњи у тражењу несталих лица и преузетим обавезама на претходно одржаним састанцима, ради решавања питања лица која се воде као нестала у оружаним сукобима 1990-тих година.

Надлежна тела Републике Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе ће интензивирати сарадњу у решавању проблема несталих лица у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, кроз спровођење заједничких извиђања места могућих гробница, убрзање процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака жртава, размени расположивих података и информација и уједначавање евиденција од значаја за решавање случајева несталих лица.

 

Београд,

  1. новембар 2022. године

Komentari