m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaНајава програма СКЦ Крагујевац

Најава програма СКЦ Крагујевац

Уторак, 12. април у 2000

 

Филмска пројекција – Drive my car

УЛАЗ СЛОБОДАН

Режија: Русуке Хамагучи

Жанр: драма

Трајање: 169 минута

Производња: Јапан

Осим што је на сјајан начин успео да дочара Муракамијеву генијалност на филмском платну, филм ”Повези ме” је у овогодишњој трци за Оскара у чак 4 категорије – за Најбољег редитеља, Најбољи филм страног говорног подручја, Најбољи адаптирани сценарио и Најбољу фотографију. Премијеру је имао у Кану 2021. где је освојио награду за Најбољи сценарио, а настао је по приповетки Харукија Муракамија ”Drive My Car” која је део збирке приповедака ”Мушкарци без жене”.

Филм прати позоришног редитеља Нишијиму Хидетошија срећно ожењеног сценаристкињом. Све док једног дана она изненада не нестане, на загонетан начин, тако карактеристичан за Муракамијеве ликове. Две године након њеног нестанка, Хидетоши почиње да режира драму на фестивалу у Хирошими. За возача добија најћутљивију жену коју је икада срео. Између вожњи, почињу да се откривају тајне из прошлости као и срдачне исповести и тај сусрет ће му бити значајнији него што је у почетку и могао да претпостави.

Среда, 13. април у 1900

Контакт галерија СКЦ

Разговор о књизи Шести путник – Путујуће хаику друштво

Шести путник је публикација којом се обележава петнаестогодишнњица Путујућег хаику друштва.

О активностима, акцијама, ауторима Друштва, али и о хаикаи песништву на чијем учвршћивању у нашој средини раде путујући хаиђини из Новога Сада.

Среда, 13. април у 2100

Радио телевизија Крагујевац

СКЦ квАрт – Не падају нестале птице, Жељко Лучић

„Не падају нестале птице“ је песничка књига објављена у ХХ колу едиције Првенац. Њен аутор, Жељко Лучић, песник, мајстор реалног аикидоа и коаутор поетског подкаста износи своје виђење уметности, утицаја и поетске естетике.

Четвртак, 14. април у 2000

YouTube канал СКЦ

Промоција ПРВИ ЦД – Нико Николић

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

Пројекат ПРВИ ЦД представља друго овогодишње издање – албум „Друго место“ аутора Ника Николића.

 

Нико Николић је музичар из Трстеника који последњих неколико година ствара у Београду. У питању је музички псеудоним Павла Николића. „Друго место” је његов дебитантски албум (објављен децембра 2020.) којег прожимају стихови носталгије и дневног ескапизма упаковани у аранжмане доминантних фолк гитара, питких клавијатура и експресивних мелодија. Након запаженог одзива публике и критичара, Нико Николић формира свој пратећи бенд “Ништавила” са којим упркос глобалној пандемији успева да промовише свој албум првенац на алтернативним културним центрима Србије (КЦ Град, Црна Кућа 13, Клуб Feedback). Песме “Пола Ноћи” и “Влашићи” нашле су се на првим позицијама у недељним интернет листама Супер Мени (Радио Апарат) и Стратегија Звука. Своју праксу креирања песама, (енг. songwriting) утемељује И на кампу Campfire Collective одржаног лета 2021. у Ариљу, где у надзору предавача са Беркли универзитета проширује свој приступ компоновању и писању песама. Последњим синглом “Ветрушка” најављује свој други албум чије се објављивање очекује у другој половини 2022. године.

“Друго место је вансеријски албум који поседује нескривени, реформаторски ентузијазам, магичним ло-фи чинима отклоњен од бљештаве препотентности културних индустрија, а на којем његов аутор камелеонски прави различите попкултурне (микро-)квантне скокове, испитујући соничне потенцијале различитих аудио библиотека, успут нам доказујући да утварологија и носталгија у музици данас нису замрзнути конструкти без икаквог креативног потенцијала.” – Popscotch

 

Четвртак, 14. април у 2100

YouTube канал СКЦ

СКЦ квАрт – Лепа ли си, Стојановић Олга! Вида Станисавац Вујчић

Предмет рада је портрет мајке и ћерке који путује кроз различите медије и технике. Доминантна појава је аутопортрет који води дијалог са ликом своје мајке у дводимензионалним и тродимензиалним ликовним формама. Два слична женска лика се сударају, стапају, поклапају, прожимају и заобилазе. Присутно је питање породичних интимних осећања, блискости и удаљености. Стицајем природних околности, тема је однос две жене и преламање њихових светова али се разматрају општа питања идентитета у безвременом простору.

 

Петак, 12. април у 1800

Сала ПМФ-а

Представа –  Мало сутра, пројекат STAYnet – Goethe institut

УЛАЗ СЛОБОДАН

Гете институт у Београду Пројекат (Staynet) у сарадњи са позоришним педагозима Предрагом Калабом и Јеленом Гојић покренуо је у октобру 2021. године уметничко-педагошки пројекат „Да ли да одем или да останем?“ са циљем да се умањи емиграција младих људи из Србије.

Полазнике радионице ујединила је љубав према сценском изражају и промишљању о темама које њих као младе људе директно погађају. Стога је у позоришном пројекту радног назива „Да ли да одем или да останем?“ учествовало осморо средњошколаца из Београда. У двонедељној радионици, на креативан начин кроз игру заједно су се суочили са важним питањима:

Какве перспективе имају млади људи у Србији?

Има ли бољих изгледа за будућност у иностранству?
Зашто је боље остати?
Које дугорочне последице настају у Србији ако се одлив младих људи настави?
Које су наде,  могућности и очекивања младих када се одлуче да остану у својој земљи?
Колико су велике препреке које морају бити превазиђене да би се емигрирало?
Да ли је лако започети нови живот у непознатој земљи?

Из позоришне радионице настала је представа под називом Мало сутра која је премијерно изведена 14.11. 2021. године у Дечјем културном центру (Таковска 8) у Београду. Представа се бави темама: одлазак за бољим животом, деформисани системи вредности, отуђеност, перспективе, емотивне везе, чему да се надамо, шта можемо да урадимо да би нам овде било боље. Учесници радионице су сами писали текстове, глуме у представи, правили су сценографију и костиме. Након представе,  уследиће дискусија са публиком, да би се публика активно  укључила у разговор са актерима представе и радионице.

Режија: Предраг Калаба и Јелена Гојић
Играју: Предраг Ристић, Катарина Киш, Миња Илић, Кристина Савић, Лука Ковачевић, Александар Радишић, Лука Ђекић, Тара Мор.

Недеља, 17. април у 1900

Књажевско српски театар

Концерт Народног оркестра Светозар Марковић – Традиција у покрету 45

Академски фолклорни ансамбл Светозар Марковић ове године обележава 45 година постојања и овај јубилеј прославља концертно, заједно са публиком. У оквиру обележавања овог јубилеја, одржан је концерт фолклора, а очекује нас и самостални концерт Народног оркестра Светозар Марковић, који ће се одржати 17. априла, са почетком у 19:00, на сцени Књажевско-српског театра.

Народни оркестар Светозар Марковић има традицију дугу колико и сам фолклорни ансамбл, и његов рад обележила су многа значајна имена овог музичког жанра. Данас орекстар чине талентовани млади људи који посвећено и предано негују и изводе наше традиционалне мелодије, а уметнички риководилац оркестра је Мирослав Исајловић

На овом концерту публику очекује право мелодијско путовање кроз Србију и регион. Гости концерта су Певачка група Студенац и Дечији ансамбл АФА Светозар Марковић.

Улазнице можете купити по цени од 200 динара на билетарници Књажевско-српског театра.

 

СКЦ Крагујевац

Komentari