m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoНацрт Закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у духу циљева Тромсо конвенције

Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у духу циљева Тромсо конвенције

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у духу циљева Тромсо конвенције

Београд, 27. мај 2021. године

„Нацрт закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, о коме јавна расправа почиње данас, потпуно је у духу циљева Тромсо конвенције Савета Европе“, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на данашњој конференцији „Тромсо конвенција – стање у Србији“, у организацији Канцеларије Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Канцеларије Савета Европе у Београду.

Она је изразила задовољство што су се одржавање ове конференције и почетак јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја подударили, имајући у виду дуг рад на његовој припреми, као и изузетну сарадњу, коју је на том послу радна група Министарства остварила са Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Она је изразила уверење да ће коначни текст Нацрта закона, проистекао из ове сарадње и јавне расправе, представљати битан квалитативан помак у примени закона.

Обрадовић је навела да тренутно важећи закон, донет 2004. године, важи за један од најнапреднијих у свету када је у питању право јавности да зна, али да је после више од 10 година његове примене било потребно унапредити га, посебно у делу поступања органа власти и злоупотребе права које закон пружа тражиоцима информација. Она је додала да су одредбе важећег закона у погледу остваривања права јавности да зна практично већ усклађене са Тромсо конвенцијом, која се односи на приступ званичним документима, и указала да Нацрт измена и допуна закона предвиђа значајно шири круг органа који ће потпадати под обавезе из овог закона, много шири од оног које Тромсо конвенција препознаје као органе власти.

„Изменама које представљамо јавности желимо да институцији Повереника дамо додатна овлашћења, која треба да доведу до доследније примене закона од стране органа власти и што ширег уважавања права јавности да добије информације настале у њиховом раду“, поручила је Обрадовић.

Она је навела да је у духу циљева Тромсо конвенције и други битан аспект предвиђених измена, који се односи на примену принципа проактивне транспарентности, што значи обавезу органа власти да објављује и јавности учини доступним што већи број информација о свом раду.

Обрадовић је овом приликом позвала све заинтересоване да узму учешће у јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, која траје до 16. јуна ове године, узимајући у обзир и одредбе Тромсо конвенције.

Србија је потписница Тромсо конвенције од 2009. године, а министарка Обрадовић је истакла да ће се, указујући на њен значај, лично заложити да се ратификује у Народној скупштини.

 

Komentari