m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoНаводи из Извештаја ЦРТЕ „Избори 2022. године – од расписивања избора до изборног дана“ нису изнети на основу тачних и истинитих тврдњи

Наводи из Извештаја ЦРТЕ „Избори 2022. године – од расписивања избора до изборног дана“ нису изнети на основу тачних и истинитих тврдњи

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Наводи из Извештаја ЦРТЕ „Избори 2022. године – од расписивања избора до изборног дана“ нису изнети на основу тачних и истинитих тврдњи

 

Београд, 31. март 2022. године.

 

Поводом представљања Извештаја Посматрачке мисије ЦРТА под називом „Избори 2022. године – од расписивања избора до изборног дана“, Министарство државне управе и локалне самоуправе обавештава грађане да наводи из Извештаја нису изнети на основу тачних и истинитих тврдњи.

Министарство указује да је Законом о јединственом бирачком списку прописано, између осталог, да се у бирачки списак уписују лица која имају бирачко право, а према месту њиховог пребивалишта. Евиденцију о пребивалишту грађана, у складу са законом, води Министарство унутрашњих послова, док се Јединствени бирачки списак, као евиденција о бирачима, на основу исте ажурира. Ово министарство вршило је провере података о пребивалишту грађана у Јединственом бирачком списку и утврдило да се наведена лица налазе у евиденцији пребивалишта на адреси где је и достављено обавештење. С тим у вези, власници непокретности могу одласком у полицијску станицу затражити проверу, односно податке о особама пријављеним на њиховој адреси, имајући у виду да се пријава или одјава пребивалишта може извршити, пре свега, уз њихову сагласност.

Поводом навода да Министарство државне управе и локалне самоуправе није довољно информисало грађане, истичемо да је Министарство пружало информације грађанима телефонским путем, разменом електронске поште, путем друштвених мрежа, док је сам министар државне управе и локалне самоуправе гостовао на многим телевизијама са циљем информисања јавности, не само по питању позива за гласање, већ по питању целокупног поступка у вези са евиденцијама и променама у бирачком списку, као и о начинима остваривања бирачког права према месту боравишта у иностранству или земљи.

Посебно указујемо на то да се грађанин који се пријави за гласање према месту боравишта, како у земљи, тако и у иностранству, не може наћи на два места у бирачком списку у исто време, те не постоји никаква могућност да два пута гласа. У том смислу, Министарство још једном истиче да наводи из Извештаја нису изнети на основу тачних и истинитих тврдњи.

Такође, Министарство државне управе и локалне самоуправе, у оквиру рада Радне групе за екстерну контролу бирачког списка, у којој учествују и представници опозиционих странака, једном месечно доставља све статистичке извештаје о променама у бирачком списку свим члановима Радне групе.

Поред тога, на сајту Министарства сваки грађанин ове земље може погледати списак лица по бирачким местима и тиме остварити директан увид у Јединствени бирачки списак. Грађанима је на сајту омогућен и сликовити приказ начина ажурирања бирачког списка (http://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/Hodogram-JBS-2019-upis-1024×776.jpg), као и то како да провере своје податке у Јединственом бирачком списку (http://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/HodogramJBS-novi-1024×776.jpg).

На крају, подсећамо, али и још једном позивамо грађане да приступе званичном сајту МДУЛС, на ком у сваком моменту могу проверити да ли су уписани у бирачки списак и на ком бирачком месту гласају.

 

 

Press MDULS

Komentari