m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoМинистар Стефановић: Србија памти хероје!

Министар Стефановић: Србија памти хероје!

Министар Стефановић: Србија памти хероје!

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић подсетио је да је на данашњи дан, 7. марта 1913. године, на борбеном задатку страдао Михајло Петровић, први српски пилот, прва жртва у српском ваздухопловству и један од првих пилота у свету који је погинуо у борбеним дејствима.

„Михајло Петровић припадао је првој групи, од шест српских пилота, школованих у Француској 1912. године. После завршетка обуке у јуну те године, успешно је положио завршне испите, чак месец дана пре осталих из групе, и први полетео. Тај догађај је изазвао изузетну пажњу, па је дописник листа “Фигаро” из Париза, који је и сам присуствовао том лету, написао велику репортажу о “неустрашивом и дивљења достојном лету српског сержанта”  – написао је министар Стефановић на свом Фејсбук налогу.

Стекао је међународну пилотску лиценцу ФАИ број 979, а поносно и часно служио српској отаџбини носећи пилотску дозволу број 1.

„О неустрашивом српском хероју и данас најбоље сведоче речи славног француског пилота Бродена, који је своје дивљење изразио речима: „Петровић ће бити ас, јер је миран и презире смрт.“

Слава и хвала првом српском пилоту!

Србија памти хероје!“ – написао је министар Стефановић.

Komentari