m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoМинистар Стефановић положио венац на Споменик пилотима браниоцима Београда

Министар Стефановић положио венац на Споменик пилотима браниоцима Београда

Министар Стефановић положио венац на Споменик пилотима браниоцима Београда

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић положио је данас, поводом Дана сећања на почетак Другог светског рата, венац на Споменик пилотима браниоцима Београда на Земунском кеју. Он је поручио да данас градимо јаку Војску Србије да не бисмо никада више били немоћни и да не би полагали животе наших хероја, снажну Војску због које никоме ни не пада на памет да помисли да би могао да угрози миран сан нашег народа и нашу слободу.

– Војник се полагањем заклетве заветује на верност својој отаџбини и то за њега нису празне речи, већ обећање да ће је чувати и бранити без обзира на непријатеља који се налази наспрам њега. Тако је данас, а тако је било и на почетку Другог светског рата, у тадашњој Југославији – рекао је Стефановић.

Министар одбране је рекао да jе наша земља тог 6. априла 1941. године била мета знатно моћнијег непријатеља.

– На данашњи дан пре више од осам деценија, наша земља нашла се на удару знатно моћнијег непријатеља. Нажалост, није био први, али ни последњи пут. Тог 6. априла 1941. године, у рано јутро, отпочео је немачки напад на Београд и Југославију. Без објаве рата, напад је почео изненадним снажним ударима ваздухопловних снага и брзим продором оклопно-механизованих јединица. Наша ваздушна одбрана супротставила се са неупоредиво слабијим снагама – рекао је Стефановић.

Министар одбране је рекао да ће имена пилота 6. ловачког пука, који је бранио небо наше земље тог дана, бити заувек упамћена.

– Милош Жунић, Миха Клавор, Живица Митровић, Душан Боричић, Јован Капешић, Добрица Новаковић, Бранислав Тодоровић, Карл Штрбнек, Милутин Петров, Миливоје Бошковић и Владимир Горуп – имена су која ће се заувек памтити. Иако видно слабији од непријатеља до последњег даха бранили су небо наше отаџбине. Успели су да оборе преко четрдесет бомбардера и ловаца и оштете велики проценат агресорских снага. Били су припадници наше елитне јединице – 6. ловачког пука – рекао је министар Стефановић, обраћајући се окупљенима.

Како је истакао, били су свесни да ће изгубити своје животе, али нису оклевали.

-Војник се полагањем заклетве заветује на верност отаџбини и заветује се да ће бранити свој народ и то нису празне речи, као што рекох.И тог 6. априла српски војник бранио је своје, није тражио туђе, није никога нападао. Тако је увек било кроз нашу историју. Бранили смо наше право да будемо слободни и самостални. Били смо на праведној и мирољубивој страни историје, били смо за разлику од многих на страни добра. И данас са поносом понављамо да смо били антифашистички народ. Чувамо успомене на све наше знане и незнане јунаке који су нам својим делима извојевали слободу и омогућили нам да данас стварамо бољу будућност за нас и наше потомке – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић поручио је да чувамо сећање на овакве догађаје који су уједно и велико искуство и да баш зато хоћемо да градимо јаку војску.

– Војску довољно јаку да никада више не буде агресора који би да сипају бомбе на нашу децу, наше улице, куће, болнице и школе. Снажну војску због које никоме не пада ни на памет да помисли да би могао да угрози миран сан нашег народа и нашу слободу. Не желимо више никада да изгубимо ни једног Милоша, Миху, Живицу, Душана, Јована, Добрицу, Бранислава, Карла, Милутина, Миливоја и Владимира. Зато данас опремамо наше Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану. Да не бисмо никада више били немоћни и да не би полагали животе наших хероја, јер земљу могу да бране једино својом голом храброшћу. Само тако можемо сачувати своје право да доносимо искључиво одлуке у интересу нашег народа. И то смо дужни и 11 пилота и свим нашим прецима који су нам то право својим животима извојевали. Нека им је вечна слава и хвала – рекао је министар Стефановић на крају обраћања.

Скуп је започео минутом ћутања чиме је одата почаст жртвама шестоаприлског бомбардовања 1941. године, а венце су, поред министра одбране, положили Никола Никодијевић, председник Скупштине Града Београда, делегација Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, представници СУБНОР-а Србије, Клуба генерала и адмирала, ветарана 63. падобранске бригаде, чланови удружења 6. личка и Курјаци са Ушћа те представници Удружења грађана „Волим Земун“.

Традиционалној церемонији одавања почасти браниоцима Београда на Земунском кеју присуствовали су и заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић, бригадни генерал Никола Дејановић, командант Гарде и начелник Штаба Команде за обуку бригадни генерал Мухарем Фазлић и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић.

Komentari