m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHМинистар Наталија Тривић отворила изложбу „Колекција као огледало:

Министар Наталија Тривић отворила изложбу „Колекција као огледало:

Датум:22.9.2022. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Министар Наталија Тривић отворила изложбу „Колекција као огледало: Модернизам у дјелима умјетника из колекције Галерије Матице српске“

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у  Музеју савремене умјетности Републике Српске изложбу „Колекција као огледало: Модернизам у дјелима умјетника из колекције Галерије Матице српске“, која се реализује у години обиљежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске.

Изложба представља 86 умјетничких дјела ‒ 75 слике, 7 скулптура и 4 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну умјетност, њене узоре, опредјељења и домете од посљедњих деценија 19. вијека до средине 20. вијека.

„Важно нам је што су дјела наших најзначајнијих ликовних умјетника представљена у Музеју савремене умјетности Републике Српске и што ће публика кроз умјетничка дјела Ђорђa Крстићa, Урошa Предићa, Пајe Јовановићa, Надеждe Петровићa, Стеванa Алексићa, Сава Шумановића, Милана Коњовића, Даницe Јовановић и Миланa Миловановић моћи да ишчитава друштвене и умјетничке околности у којима су дјела настајала, као у огледалу како то наслов изложбе указује“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Похвалила је сарадњу између Музеја савремене умјетности Републике Српске и Галерије Матице српске из Новог Сада, која баштини један од најбогатијих фондова српске ликовне умјетности новијег доба.

„Министарство просвјете и културе ће и убудуће пружити максималну подршку вриједном тиму Музеја савремене умјетности Републике Српске у реализацији програсмких садржаја, а све  у циљу промоције домаће савремене умјетничке продукције, умјетности и умјетника из Републике Српске, али ћемо максимално подражавати и овакве видове сарадње са другим институцијама културе“, нагласила је министар Наталија Тривић.

Током трајања изложбе посјетиоце очекују стручна тумачења и пригодна предавања, а изложба ће бити отворена до  20. децембра 2022. године.

Изложба се одржава под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Републике Србије, те Града Београда.

 

Одјељење за односе са јавношћу

 

Komentari