m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHМИНИСТАР МИЛУНОВИЋ – ЧЕСТИТКА ДАН ВРС

МИНИСТАР МИЛУНОВИЋ – ЧЕСТИТКА ДАН ВРС

Дана: 12.05.2021.

МИНИСТАР МИЛУНОВИЋ – ЧЕСТИТКА ДАН ВРС

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић честита свим борцима Војске Републике Српске и припадницима Трећег Република Српска пука 12. мај – Дан Војске Републике Српске.

 

„Дан војске Републике Српске један је од најзначајнијих датума у историји српског народа у Републици Српској.

Херојство српског војника, посебно исказано у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, у историјским побједама, неће бити заборављено и мора бити подстрек и путоказ будућим генерацијама.

За слободу, мир, част и одбрану својих огњишта и својих породица, у одбрамбено-отаџбинском рату живот је положио 23.801 борац.

Војска Републике Српске, у којој је било ангажовано 210.000 бораца, бранила је 2.500 километара фронта и водила низ битака како би одбранила Српску и спријечила да се српском народу деси страшна судбина из Првог и Другог свјетског рата.

Битка за коридор којом смо се поново повезали са матицом Србијом је бриљантна побједа наше војске јер је сачувано око милион становника цијеле сјеверозападне Крајине и САО Крајине.

Одбрана Сарајевско-романијске регије је значајна побједа јер су се оружане снаге Војске Републике Српске 1992-1995. године успјешно одбраниле од далеко бројнијег непријатеља и сачувале територије и народ овог краја.

У четири године одбрамбено-отаџбинског рата Војска Републике Српске успјела је да одбрани Подриње од злочиначких напада 28. дивизије такозване Армије БиХ и хорди Насера Орића, које су починиле, и данас некажњене, злочине над српским становништвом.

Значајне су и митровданске офанизиве у Херцеговини 1992. и 1994. године, када је Војска Републике Српске успјела да у два наврата сломи и до десет пута надмоћнијег непријатеља и сачува источну Херцеговину.

Одбрана западних граница Републике Српске је битка у којој је Војска Републике Српске поразила елитне јединице регуларне војске Хрватске док су изводиле операцију кодног назива “Дрина 95”, с циљем да изађу на ријеку Дрину и Србе протјерају са вјековних огњишта.

Наша је часна дужност и обавеза да од заборава сачувамо херојство, жртву и част српског борца за одбрану отаџбине, мир и слободу  свог народа“, наводи у честитки  министар Милуновић.

Komentari