m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / November 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaМинистар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Београд,  24. новембар 2022.


Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас са шефом Делегације Европске Уније у Србији Емануелом Жиофреом, са којим је разговарао о економској ситуацији у Србији и Европи, о буџету за 2023. годину, као и о сарадњи на заједничким пројектима.

Министар финансија је истакао да је Србија остала економски стабилна, упркос кризи која траје већ неколико година, као и да ће буџет за наредну годину бити развојан, уравнотежен и социјално оријентисан, са елементима предострожности за кризна реаговања.  Како је рекао, наставља се са инвестицијама у инфраструктуру и са капиталним пројектима, који даље подстичу раст БДП-а.

Он је додао да Србија остаје посвећена структурним реформама, што је важан део новог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), као и да је у том смислу најважнија реформа енергетског сектора. Он је додао и да су са ММФ-ом договорена нова фискална правила, која су део измена Закона о буџетском систему, а који ће се у децембру наћи пред посланицима.

Жиофре је подсетио да је Европска Унија издвојила 165 милиона евра за Србију како би превазишла енергетску кризу, а министар Мали се на томе захвалио и истакао да је тај новац у буџету за наредну годину. Како је Жиофре рекао, то је део пакета енергетске подршке за Западни Балкан.

Он се захвалио Министарству финансија на сарадњи на заједничким пројектима, и посебно истакао пројекат изградње интерконектора са Бугарском, који ће бити завршен крајем 2023. године.

Мали је рекао да је тај пројекат посебно важан због диверзификације извора и праваца снабдевања природним гасом и захвалио ЕУ на подршци.

Саговорници су се сагласили да ће и у наредном периоду предано радити на заједничким пројектима, који су суштински важни за бољи квалитет живота.

 

Одсек за односе Министарства са јавношћу

Република Србија – Министарство финансија

 

Komentari