m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / November 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaМинистар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Београд, 27. септембар 2022.

 

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Министар финансија Синиша Мали састао се данас у згради Владе Републике Србије са француском пословном делегацијом МЕДЕФ, коју предводи Кристофер Пети, са којом је разговарао о економској и привредној сарадњи две земље.

На почетку састанка, министар је делегацију упознао са макроекономским резултатима које Србија постиже и истакао да је раст БДП-а у првом кварталу ове године износио 4,3%, а у другом кваратлу 3,9%. Додао је и да је Србија апсолутни лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција (СДИ), те да је у првих осам месеци ове године привукла 2,66 милијарди евра. Мали је рекао и да незапосленост у другом кварталу ове године износи 8,9%, те да је на историјском минимуму. Јавни дуг је под контролом и износи 55,1%, што је далеко испод нивоа који прописује Мастрихт.

Он је истакао да, ни за време кризе у последње две године, ниједан инвеститор није одустао од улагања у Србију, те да је у земљи створено адекватно привредно окружење, погодно за инвеститоре. Додао је и да држава наставља са јавним инвестицијама, као и да се тренутно гради 10 ауто – путева широм земље.

Министар финансија је изразио задовољство пословањем француских компанија у Републици Србији и још једном подсетио да су оне део наших највећих пројеката, као што су београдски метро, аеродром „Никола Тесла“, изградња постројења за прераду отпада у Винчи…

Рекао је и да постоји много потенцијала за интензивнију сарадњу и додао да се нада да ће француске компаније у још већем обиму улагати у Републику Србију. Како је нагласио, Француска је један од најважнијих економских и политичких партнера наше земље, а односи две државе никад нису били бољи.

Кристофер Пети је честитао министру на резултатима које је Србија постигла, а који су, како је рекао, одлични. Додао је да француске компаније у Србији имају добре односе са руководством у Србији и истакао да је важно да се негују партнерски односи.

На састанку су били присутни представници бројних француских компанија, а том приликом су постављали конкретна питања министру и тиму Министарства финансија, када је реч о актуелним и потенцијалним пројектима.

Министар је честитао Кристоферу Петију на месту председавајућег француско – српског пословног света и још једном се захвалио делегацији на интересовању за улагање у нашу земљу.

Република Србија – Министарство финансија

Одсек за односе Министарства са јавношћу

Fotograf Jadranka Ilić

Komentari