m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaМинистар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Београд,  10. мај 2021.

 

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са новим директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матеом Коланђелијем, као и са некадашњом директорком те међународне финансијске институције Жужаном Харгитаи.

 

Министар Мали је пожелео добродошлицу новом директору и истакао да се радује наставку сарадње са ЕБРД-ом, а Жужани Харгитаи се захвалио на досадашњој сарадњи и на свему што је урадила за Србију.

 

Мали је истакао и да је у сарадњи са том финансијском институцијом „зелена агенда“ дефинисана као апсолутни приоритет, као и да је од великог значаја подршка коју у том смислу ЕБРД пружа Србији. Осим тога, министар је истакао да се нада да ће ЕБРД наставити да подржава и јача приватни сектор у нашој земљи.

 

Матео Коланђели је рекао да су приоритет у наредном периоду управо јачање приватног сектора, односно опоравак привреде након пандемије корона вируса, затим зелена економија и самим тим изградња зеленијих и инклузивнијих привреда у региону. У том смислу, ЕБРД ће наставити да подржава Србију, нагласио је Коланђели.

 

Мали је истакао и да је Србија прошле године била успешна на међународном тржишту капитала, те да је у плану и емитовање зелених обвезница, како би се управо додатно спровели важни пројекти из заштите животне средине. Он је додао да ће зелена агенда бити и важан део аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

 

Он је рекао и да је су у првом кварталу ове године забележени бољи резултати него што је пројектовано, те да се очекује да ће годишњи раст БДП-а бити и више од пројектованих 6%. Министар је додао и да је буџет добро структуриран, поготово имајући у виду да чак 7,2% одлази у капиталне инвестиције, што даље доприноси већем привредном расту. Како је истакао, део пројеката су управо они „зелени пројекти“, који су такође важни јер могу да привуку приватне инвестиције.

 

Министар је нагласио и да је незапосленост прошле године износила 9%, те да је нижа него у периоду пре пандемије корона вируса, као и да су захваљујући свеобухватним пакетима подршке сачувана радна места и очуване производње. Додао је и да је Србија апсолутни шампион у привлачењу страних директних инвестиција на Западном Балкану.

 

Саговорници су закључили да верују да ће наставити успешну сарадњу, а све у циљу транзиције ка зеленој економији, ефикаснијој заштити животне средине и отпорнијем приватном сектору.

FOTO:TANJUG

Komentari